Ervaringen

"Zorg in het geboorte-en kindcentrum is nu een stuk patiëntgerichter"

Marcelien Swart, kinderverpleegkundige in het Beatrixziekenhuis vertelt over haar rol en patiëntgerichtheid in het fonkelnieuwe geboorte- en kindcentrum.

Het Beatrixziekenhuis in Gorinchem huisvest nu trots het gloednieuwe geboorte- en kindcentrum: één integraal centrum voor (medische) bevallings- en kindzorg. Ruime kraamkamers met diverse baden, couveusekamers waar je kunt overnachten en kinderkamers met meer privacy voor het gezin. De zorg voor zwangeren, pasgeborenen en zieke kinderen wordt hierdoor veel patiëntgerichter. Marcelien Swart, kinderverpleegkundige in het fonkelnieuwe geboorte- en kindcentrum vertelt hierover.

Marcelien heeft in haar rol te maken met variërende leeftijdsgroepen. Ze vertelt: ‘In het werk als kinderverpleegkundige heb je veel diversiteit, zo kun je het ene moment bij de zorg van een pasgeborene met een slechte start staan. Het andere moment verzorg je een kindje van acht met een blinde darmontsteking. Het kan ook zomaar zijn dat je de volgende dag een discussie voert met een puber. Het is ontzettend afwisselend.’

Naast zwangeren verblijven in het centrum ook zieke kinderen en pasgeborenen die door een medische aanleiding extra aandacht en zorg verdienen. De zorg draait niet alleen om de kleine patiëntjes. Deze richt zich juist ook op de ouders, waardoor het gehele gezin in beeld is. Marcelien illustreert dit: ‘Wat heel mooi is, is dat we nu de ruimte hebben om moeder of vader samen op één kamer te laten overnachten bij de couveuse. Dat is écht een vooruitgang. Ouders kunnen nu samen met hun kinderen zijn’.

Marcelien vertelt dat ouders in haar werk op het geboorte-en kindcentrum een grote rol spelen: ‘Het kan voor ouders heel spannend zijn als je kindje te vroeg geboren wordt. Zeker als het hun eerste kindje is en de zorg nog zo nieuw is. We nemen ouders vanaf het begin mee in de zorg en proberen hun kindje te leren kennen aan de hand van de signalen die het kindje aangeeft. Hoe verzorg je jouw kindje, wat heeft jouw kindje allemaal nodig maar ook hoe troost je jouw kindje nou eigenlijk? Het stukje ontwikkelingsgerichte zorg is vooral bij te vroeg geboren baby’s erg belangrijk.’

In het centrum werken verschillende disciplines zoals kinderverpleegkundigen, verloskundigen, kraam-assistenten, gynaecologen en kinderartsen samen, waardoor één nauw zorgteam ontstaat. ‘Wij werken eigenlijk al veel samen, maar straks staan we met zijn allen echt op één vloer. Dat werkt sneller en fijner. En omdat wij samen in één centrum zijn, weten moeders van pasgeboren kindjes ons sneller te vinden. Het belangrijkste is dat onze zorg nu een stuk patiëntgerichter is.

Het nieuwe geboorte- en kindcentrum in het Beatrixziekenhuis is op 6 juli 2020 geopend. Lees hier meer informatie.