Hypertrichose/Hirsutisme

Wat is…

Bij overmatige haargroei wordt gesproken over hypertrichose of hirsutisme. Deze twee namen worden vaak willekeurig door elkaar gebruikt. Dit is niet correct. Met hypertrichose wordt iets anders bedoeld dan met hirsutisme.

De beharing is niet bij iedereen hetzelfde. Haargroei is ook rasgebonden. Noord-Europese vrouwen met een licht huidtype hebben vaak weinig lichaamsbeharing. Wanneer ze toch enige beharing hebben, dan wordt dit snel als abnormaal ervaren. Vrouwen uit het Middellandse Zee gebied hebben vaak donkere en daardoor meer zichtbare beharing. Zij hebben ook vaak meer lichaamsbeharing dan de Noord-Europese vrouwen. De armen en benen zijn vaak meer behaard. In het gelaat is vaak wat donker donshaar zichtbaar.

De mate van beharing kan ook erfelijk bepaald zijn. Zo zijn er families waarbij de vrouwen en mannen duidelijk meer behaard zijn. De overbeharing ontwikkelt zich vooral tijdens en na de pubertijd.

Symptomen

Hypertrichose

Bij hypertrichose is de haargroei sterker dan normaal. De haargroei is alleen zichtbaar op de plaatsen waar dit in feite normaal is, zoals bijvoorbeeld op armen en benen.Het kan het gevolg zijn van een aanleg in de familie of het gebruik van medicijnen, die haargroei bevorderen. Meestal kan geen duidelijke oorzaak achterhaald worden.

 

Hirsutisme

Bij hirsutisme is de haargroei toegenomen op plaatsen waar dit normaal is. Daarnaast is tevens haargroei zichtbaar op plaatsen waar dit bij vrouwen niet normaal is, zoals bijvoorbeeld in het gelaat, op de borst en op de onderbuik. Dit kan samenhangen met een verstoord evenwicht tussen hormonen in het lichaam. Zeker wanneer er ook problemen met de menstruatie zijn of wanneer op latere leeftijd opnieuw acné ontstaat moet aan een dergelijke oorzaak gedacht worden.

Oorzaken

De haargroei wordt voor een deel door hormonen gestuurd. Soms is overmatige haargroei daarom het gevolg van een verandering in de hormonen. Maar vaker zijn de haren overmatig gevoelig voor de normale hormonen in het lichaam. Ze groeien dan sneller dan normaal bij normale hormoonspiegels. Dit kan het gevolg zijn van een erfelijke aanleg.