Chordotomie

Wat is een chordotomie?

Een chordotomie is een behandeling die kan worden verricht bij ernstige pijn bij kanker in voornamelijk één lichaamshelft. Door middel van deze behandeling worden de pijnprikkels, die door de zenuwbanen in het ruggenmerg naar de hersenen vervoerd worden, onderbroken. Hierdoor wordt de pijn niet meer waargenomen. 

Dit gebeurt door middel van warmte in een naaldpunt, die in de pijnbaan zelf wordt geplaatst. De naald wordt hoog in de nek, net onder het oor, in het ruggenmerg geplaatst. Op dat punt wordt de pijn vanaf de schouder tot en met de tenen geblokkeerd.

Omdat de pijnbanen in het lichaam kruisen, wordt de behandeling aan de andere zijde van het lichaam uitgevoerd dan waar de pijn gelokaliseerd is.

Een chordotomie is mogelijk bij:

 • Pijn door kwaadaardige tumoren van de longvliezen.
 • Longkanker met pijn, uitstralend naar de nek, borstkas en arm.
 • Kwaadaardige ziekten met ingroei in zenuwvlechtwerken (lumbosacrale plexus|) ter hoogte van de lenden en het heiligbeen

Een chordotomie is niet mogelijk bij:

 • Bloedstollingsstoornissen en/of infectie
 • Pijnklachten die de middellijn van het menselijk lichaam passeren of zich hierop bevinden
 • Pijnklachten tussen het gebied van de geslachtsdelen en de anus
 • Ademhalingsstoornissen
 • Pijn boven de schouder

De behandeling

De behandeling kan niet in het Beatrixziekenhuis uitgevoerd worden in verband met het ontbreken van de benodigde apparatuur. Er wordt door de pijnspecialist een afspraak voor u gemaakt bij een pijnkliniek waar deze behandeling wel wordt uitgevoerd (bijv. Breda, Sliedrecht of Nieuwegein).

De behandeling gebeurt onder plaatselijke verdoving en u krijgt pijnmedicatie en een slaapmiddel via een infuus toegediend. U bent tijdens de behandeling niet geheel onder narcose, omdat u tijdens de behandeling aan moet kunnen geven of de naald zich in het juiste gedeelte van het ruggenmerg bevindt. Dit wordt getest door een zwak stroompje via de naald te geven.

Voor de behandeling

Voor een goed verloop van de behandeling zijn de onderstaande voorbereidingen van belang:

 • Het is van belang dat u “nuchter” bent op de dag van de ingreep.
 • Als u bloed verdunnende medicijnen gebruikt, moeten deze tijdelijk gestaakt worden. Uw specialist zal dit met u bespreken.
 • Als u allergisch bent voor bepaalde medicijnen, contrastvloeistof, huidontsmettingsmiddelen (zoals jodium), latex of pleisters moet u dit voor de behandeling melden.
 • Als u zwanger bent raden we u aan om contact op te nemen met de polikliniek pijnbestrijding.

Tijdens de behandeling

Tijdens de behandeling wordt u aangesloten aan een monitor om continu uw bloeddruk, hartslag en zuurstofgehalte van het bloed te meten. Tevens krijgt u, via een slangetje in de neus, zuurstof toegediend.

Tijdens de behandeling ligt u in rugligging, waarbij uw hoofd gefixeerd wordt in een speciale hoofdsteun. Dit is van belang omdat u tijdens de behandeling uw hoofd niet mag bewegen.

Na desinfectie van de hals wordt het gebied steriel afgedekt. U krijgt vanaf dit moment, via het infuus, een slaapmiddel en pijnstiller toegediend. 

Nadat de pijnspecialist de hals plaatselijk heeft verdoofd, brengt hij onder röntgendoorlichting de naald in de ruimte naast het ruggenmerg. Om te controleren of naald zich in de juiste ruimte bevindt, wordt er een beetje contrastmiddel via de naald ingespoten. Dit kan even gevoelig zijn. Het ruggenmerg en de omliggende structuren worden zo zichtbaar gemaakt.

Nu de structuren zichtbaar zijn, wordt er via de opening van de 1enaald, een 2enaald ingebracht. Via deze naald wordt er een teststroompje gegeven. Het toedienen van het slaapmiddel en pijnstiller worden nu gestaakt, zodat u kan aangeven of de naald zich op de juiste plaats bevindt. Het teststroompje veroorzaakt een warmte / koude gewaarwording (hitte, branderig gevoel, koude) in het te behandelen gebied. Wanneer de naald zich op de juiste plaats bevindt, wordt de warmtebehandeling uitgevoerd waardoor de pijn geleidende zenuwbaan wordt onderbroken.

Tijdsduur

De gehele behandeling duurt ongeveer 20-45 minuten. 

Na de behandeling

Na de behandeling verblijft u nog enige tijd op de uitslaapkamer. Wanneer alles goed blijft gaan mag u terug naar de verpleegafdeling. Op de dag van de ingreep heeft u bedrust, daarna mag u onder begeleiding uit bed. U verblijft na de behandeling nog enkele dagen in het ziekenhuis.

Als de plaatselijke verdoving is uitgewerkt (één tot enkele uren na de behandeling) kan er enige napijn optreden ter plaatse van de prik. U kunt eventueel extra pijnstillers innemen. 

Het resultaat van de behandeling is meestal positief. U merkt dit vaak direct of enkele uren na de behandeling. Uw behandelend arts zal daarna uw pijnmedicatie aanpassen.

Verder wordt u geadviseerd om op goede schoenen te lopen. U kunt namelijk met uw voet ergens in trappen, zonder dat u pijn voelt.

Mogelijke complicaties/risico's

Elke medische behandeling brengt risico’s met zich mee.

 • Bij elke injectie bestaat er een mogelijkheid op het optreden van een infectie, de kans hierop is echter minimaal.
 • Na de behandeling kan hoofdpijn optreden. Dit verdwijnt meestal vanzelf binnen enkele dagen.
 • Soms komen kortdurende bloeddruk dalingen voor. Dit kunt u merken door een licht gevoel in het hoofd of duizelingen.
 • U kunt tijdelijk last hebben van diarree.
 • In veel gevallen treedt na de behandeling nekpijn en/of pijn achter het oor op. Deze pijn kan enkele dagen aanhouden, meestal helpt een eenvoudige pijnstiller hiertegen.
 • De eerste 24uur na de ingreep is enige temperatuursverhoging normaal. Dit valt meestal in de avond en/of nacht van de dag van de behandeling.
 • Vaak is er een verminderde kracht in het been aan de kant waar de behandeling plaatsvond, vrijwel altijd is dit na enkele dagen hersteld. Blijvende verlammingen zijn uitermate zeldzaam.
 • Er kan soms een stoornis in de blaasfunctie optreden, waardoor een blaaskatheter noodzakelijk wordt.
 • Het huidgevoel voor pijn, warmte en koude aan de behandelde lichaamshelft (waar oorspronkelijk de pijn zat) is verminderd. U dient hierom voorzichtig te zijn met hete en koude voorwerpen, u kunt zich branden zonder dat u het merkt. Draag ook goed schoeisel omdat u ergens in kunt trappen zonder dat u pijn voelt.
 • Omdat de pijn plots minder wordt kan het zijn dat u kort na de behandeling enkele uren suf wordt van de pijnstillers in uw lichaam die nog nawerken.
 • Door het afbouwen van pijnmedicatie zijn ook tijdelijk ontwenningsverschijnselen mogelijk. Als u hier last van hebt moet u dit melden aan de verpleegkundige.

Contact

Als u na het lezen van deze folder nog vragen heeft, stelt u die dan gerust. U kunt ons op werkdagen tussen 8.30 uur en 16.30 uur bellen.

Telefoonnummer polikliniek pijnbestrijding: (0183) 64 2075.