Echografie van de heup met marcaïnisatie

De behandeling

Een marcaïnisatie is een onderzoek waarbij een verdovende vloeistof in een gewricht wordt geïnjecteerd. Dit wordt gedaan om te testen of de bestaande pijnklachten na de injectie minder worden of verdwijnen. Hierdoor wordt het mogelijk om een pijnlijke aandoening van de heup te onderscheiden van andere aandoeningen die in de buurt van de heup tot soortgelijke klachten kunnen leiden. Het is voor de resultaten van het onderzoek essentieel dat u op de dag van het onderzoek de pijnklachten heeft. Als u op de dag van het onderzoek geen klachten heeft, belt u dan naar de afdeling radiodiagnostiek voor een nieuwe afspraak.

Voor de behandeling

Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, bespreekt u dan met uw behandelend arts of en hoelang u moet stoppen met de inname van deze medicijnen.

Als u verhinderd bent, wilt u ons dat dan zo spoedig mogelijk laten weten.

Tijdens de behandeling

Meldt u zich op het afgesproken tijdstip aan de balie van de afdeling radiodiagnostiek. Hierna neemt u plaats in de wachtruimte tot een laborant u komt halen en u naar de onderzoeks-kamer brengt. De laborant zal u vragen op de onderzoekstafel te gaan liggen. Een radioloog bepaalt met behulp van echografie (onderzoek door middel van geluidsgolven) de plaats waar de injectienaald wordt ingebracht. Op die plaats wordt de huid gedesinfecteerd. Vervolgens wordt met behulp van een echografie het heupgewricht aangeprikt en de verdovende vloeistof ingespoten. Ten slotte wordt op de punctieplaats een pleister geplakt.

Belangrijk:
In principe mogen er tijdens een echografie geen begeleiders mee de onderzoekskamer in, alleen in bijzondere situaties is dat mogelijk. Hulp bij het omkleden is vanzelfsprekend altijd toegestaan.

Tijdsduur

Het onderzoek duurt ongeveer 20 minuten.

Door spoedgevallen loopt ons programma soms uit. Helaas moet u dan wat langer wachten. Wij bieden u daarvoor bij voorbaat onze excuses aan.

Na de behandeling

Na de marcaïnisatie is het niet raadzaam zelf naar huis te rijden. Uw gewricht kan twee of drie dagen iets stijf aanvoelen.

Uitslag

Tijdens de vervolgafspraak bij uw behandelend arts kunt u het resultaat van de behandeling bespreken.

Contact

Als u na het lezen van deze folder nog vragen heeft kunt u altijd terecht bij uw behandelend arts of de afdeling radiodiagnostiek.

De afdeling Radiologie in Gorinchem is bereikbaar op telefoonnummer (0183) 64 44 50.