Epidurale injectie bij gordelroos

De behandeling

Deze pagina informeert u over de behandeling van gordelroos met een epidurale injectie. Gordelroos (herpes zoster) is een virusinfectie. De meeste mensen hebben het virus in hun jeugd door de waterpokken opgelopen. Het virus blijft inactief totdat de weerstand van het lichaam om de een of andere reden afneemt en het virus opnieuw actief wordt. Dit uit zich dan in een gordelroosinfectie en niet nogmaals in waterpokken. Omdat het virus zich in een zenuw nestelt, treedt een zenuwontsteking op. In het huidgebied van de zenuw ontstaat dan een uitslag met roodheid, vaak hevige pijn, blaasjes en jeuk.

Epidurale injectie

De behandeling met een epidurale injectie is erop gericht om de zwelling in de zenuw te verminderen, om de acute pijn te bestrijden, maar vooral om te voorkomen dat er een blijvende zenuwbeschadiging ontstaat. De behandeling is het meest zinvol als deze zo snel mogelijk na het stellen van de diagnose, zeker binnen vier weken na het begin van de klachten, plaatsvindt. De injectie moet vlakbij de pijnlijke zenuw gedaan worden. Dit kan zijn ter hoogte van de nek, borstkas, lage rug of het stuitje. Na plaatselijke verdoving van de huid wordt een naaldje via de rug ingebracht en vindt injectie plaats van een lokale verdoving en een ontstekingsremmend middel (bijnierschorshormoon).

Voor de behandeling

  • Informeert u ons bij een (eventuele) zwangerschap.
  • Zorg voor begeleiding. Na de behandeling mag u dezelfde dag niet meer actief aan het verkeer deelnemen.
  • Antistollingsmiddelen (bloedverdunners), waarvoor controle bij de trombosedienst noodzakelijk is, moeten enkele dagen voor de ingreep gestopt worden. De anesthesioloog zal dit met u afspreken.

Na de behandeling

Het resultaat van de behandeling is snel duidelijk. Vaak is een tweede en soms een derde behandeling noodzakelijk.

Mogelijke complicaties/risico's

Hoewel de behandeling zorgvuldig wordt uitgevoerd, bestaat er een zeer kleine kans dat het ruggenmergvlies wordt aangeprikt. Dit kan hoofdpijn veroorzaken, die meestal vanzelf overgaat. Als de hoofdpijn niet spontaan verdwijnt, kunt u contact opnemen met de dienstdoende anesthesioloog.

Napijn

Er kan enige napijn optreden ten gevolge van deze injectie. Dit kan enkele dagen aanhouden. U kunt hiervoor eventueel een pijnstiller innemen (bijvoorbeeld paracetamol volgens bijsluiter).

Bijwerkingen

Als bijwerkingen kunnen bij de vrouw opvliegers optreden en kan de menstruatie korte tijd verstoord worden.

Contact

Als u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft, stelt u deze dan gerust aan uw behandelend arts.