Facetgewricht blokkade

De behandeling

Uw behandelend pijnspecialist heeft u voorgesteld om bij u een (proef) facetgewricht blokkade te verrichten in verband met uw pijnklachten. Op deze pagina leest u hoe deze behandeling verloopt.

Wat is een facetgewricht blokkade?

De facetgewrichten vormen de verbinding tussen de onderlinge wervels. Deze gewrichten geven de rug aan de achterzijde steun en beweeglijkheid. Deze facetgewrichtjes kunnen de oorzaak van de pijn zijn, bijvoorbeeld door artrose. Ook zijn er kleine zenuwtakjes die belangrijk zijn voor de pijnsignalen van deze gewrichten. De facetgewrichten kunnen in de nek-, borst- of lendenwervelkolom klachten veroorzaken.

Omdat van tevoren niet precies bekend is welke facetgewrichten de pijn veroorzaken, moeten er eerst proefblokkades van de zenuwtakjes naar de facetgewrichten worden gedaan. Dit gebeurt door deze zenuwtakjes met een injectie tijdelijk te verdoven zodat ze geen pijn meer kunnen doorgeleiden. Hierbij wordt meestal aan één zijde de zenuwtakjes van drie facetgewrichten verdoofd. U krijgt dus drie prikken.

Bij een definitieve facetblokkade wordt via een naald een elektrisch stroompje op het zenuwtakje gezet zodat deze verwarmd en onderbroken wordt met als gevolg dat deze zenuwtakjes geen pijnsignalen meer door kunnen geven.

Voor de behandeling

Voor een goed verloop van de behandeling zijn de onderstaande voorbereidingen van belang:

  • Als u een verstoorde bloedstolling heeft of bloedverdunnende medicijnen gebruikt, moet u dit op voorhand melden aan uw behandelaar. Met enkele bloedverdunners moet u een aantal dagen voor de behandeling stoppen. Uw behandelaar zal dit met u afspreken.
  • Als u een pacemaker/ICD heeft, moet u dit op voorhand melden aan uw behandelaar. In overleg moeten hiervoor extra voorzorgsmaatregelen gemaakt worden.
  • Als u zwanger bent, overleg dan vooraf met uw behandelaar of de behandeling door kan gaan;
  • Als u overgevoelig of allergisch bent voor bepaalde medicijnen of latex, moet u dit voor de behandeling melden.
  • Na de behandeling mag u dezelfde dag niet meer actief aan het verkeer deelnemen. Zorgt u daarom altijd voor begeleiding.

Tijdens de behandeling

Voor behandeling van de facetgewrichten in de nek komt u op de rug op de behandeltafel te liggen. Voor een behandeling van de facetgewrichten in de rug komt u op de buik op de behandeltafel te liggen.

Ter hoogte van 3 opeenvolgende facetgewrichten worden naalden ingebracht. De juiste plaats van de naalden wordt bepaald met het röntgenapparaat en een ijzeren liniaal. Deze plaatsen worden gemarkeerd met een viltstift op de huid. Vervolgens brengt de pijnspecialist onder röntgendoorlichting de naalden op de juiste plaats. De arts controleert de plaats van de naalden met behulp van kleine teststroompjes. U voelt hierbij een prikkelend gevoel. Als u dit voelt moet u dit tegen de behandelend pijnspecialist zeggen en niet wachten tot dit gevoel pijnlijk wordt. De pijnspecialist kan op een apparaat aflezen hoe groot de afstand van de naald tot de zenuwwortel is. Als de naald goed staat, behandelt de pijnspecialist de zenuwtjes met een elektrische stroompje.

Uitslag

Het resultaat van de behandeling is na 6-8 weken het beste te beoordelen. Tijdens de controleafspraak zal de pijnspecialist het resultaat van de behandeling met u bespreken.

Mogelijke complicaties/risico's

Als mogelijke bijwerking van de definitieve zenuwwortelblokkade kan er een tijdelijk verminderd gevoel van de huid waar behandeld is optreden. Bij aanraking van de huid kan dit soms een vreemd gevoel geven. Ook kan de pijn de eerste weken verergeren. Dit zal na enkele weken weer verdwijnen.

Ook kan er soms een allergie voor de ingespoten stoffen, zoals contractvloeistof, optreden.

Contact

Als u na het lezen van deze folder nog vragen heeft, aarzelt u dan niet deze aan uw behandelend pijnspecialist te stellen. Ook kunt u bellen met het secretariaat van uw behandelend pijnspecialist:

  • Dhr. De Bree (0183) 64 20 75
  • Dhr. Bruynder (0183) 64 20 75

Indien u na de behandeling complicaties of dringende vragen heeft, kunt u de eerste 24 uur na de behandeling bellen met de spoedeisende hulp: (0183) 64 44 11. Na de eerste 24 uur u uw huisarts te bellen of de huisartsenpost.