Haaruitval door chemotherapie

De behandeling

Als gevolg van chemotherapie krijgt u zeer waarschijnlijk te maken met haaruitval. De mate van haaruitval verschilt per chemotherapie-kuur.

Er zijn verschillende mogelijkheden om uw hoofd te bedekken. Het kan per patiënt verschillen wat het beste past: een pruik, een sjaaltje, een pet of soms helemaal niks.

In deze folder geven wij u een overzicht van een aantal mogelijkheden van pruiken of sjaals. Omdat het aanbod sterk wisselt, is dit geen complete opsomming van alle mogelijkheden. De oncologieverpleegkundige wil graag met u in gesprek over de oplossing die het beste bij u past.

Cold-cap

Bij sommige chemokuren is het mogelijk om haaruitval (deels) te voorkomen door het dragen van een 'cold-cap' tijdens de chemotherapie. Indien dit voor u van toepassing is, dan zal de oncologie verpleegkundige u daar verder over voorlichten.

Pruik

Enkele weken na de eerste chemotherapie begint uw haar uit te vallen. Wij raden u aan om contact op te nemen met de kapper voordat uw haar uitvalt. De kapper kan dan op basis van het model van uw eigen haar een goed gelijkende pruik maken/bestellen. Met de kapper kunt u een vrijblijvende afspraak maken om kennis te maken en om u te laten adviseren. U bent niet verplicht om bij het eerste gesprek een pruik te kopen. U kunt ook een pruik laten reserveren en pas tot aanschaf over gaan als u de pruik daadwerkelijk nodig hebt. In de meeste situaties kan de kapper ook bij u thuis komen.

Vergoedingen

Om voor een vergoeding in aanmerking te komen, heeft u een getekend machtigingsformulier van uw specialist nodig. Vanuit de basisverzekering wordt een deel van de pruik vergoed. Als u aanvullend verzekerd bent, kunt u over de eventuele extra vergoeding contact opnemen met uw verzekering. Vraag bij de door u uitgekozen kapper na of (en welke) extra kosten worden berekend.

Welke kapper?

Hieronder staan de adresgegevens van een aantal kappers waar wij al langere tijd patiënten naar doorverwijzen:

Gorinchem

Aderans Haircenter
Westwagenstraat 83
4201 HE Gorinchem
telefoon: (0183) 51 12 20
(20% korting voor Rivas-leden)

Groot-Ammers

Salon Modern
De heer T. Brand
Voorstraat 41b
2964 AH Groot-Ammers
telefoon: (0184) 66 12 70
Filialen in Hardinxveld, Giessendam, Streefkerk, Ameide, Nieuwpoort

Wij raden u aan om eerst telefonisch contact op te nemen met de kapsalons om een afspraak te maken. U kunt natuurlijk ook bij uw eigen kapper informeren of deze een pruik voor u kan leveren.

Mutsen en hoeden

Bij haaruitval door chemotherapie kunt u natuurlijk ook voor een andere hoofdbedekking kiezen. Meer informatie én een uitgebreid overzicht van modieuze hoeden, petten, mutsjes en sjaals vindt u op www.hoofdzakengids.nl.

Diverse kappers hebben tegenwoordig ook mutsjes te koop.

Rivas ledenpas

Wanneer u in het bezit bent van een Rivas ledenpas kunt u 20% korting krijgen op de eigen bijdrage (van de verzekeraar) van het haarwerk bij de kapper Aderans Haircenter.