Laserbehandeling van het netvlies bij diabetes mellitus en/of netvliesloslating

De behandeling

Bij suikerziekte komen vaak bloedvatveranderingen in het netvlies (diabetische retinopathie) voor. Om verdere verslechtering van de bloedvaten te voorkomen, gaat de oogarts met laserstralen het netvlies behandelen. U kunt er niet beter door zien, maar het is de bedoeling de dreigende achteruitgang tegen te gaan.

Voor de behandeling

Voor de behandeling hoeft u niet nuchter te zijn. U kunt normaal eten. Op de afgesproken tijd druppelt de assistente het oog twee keer, met een tussentijd van 5 à 10 minuten. De druppels moeten een half uur inwerken; de pupil wordt daardoor groot en u gaat wat wazig zien.

Tijdens de behandeling

De behandeling vindt plaats in de speciaal daarvoor ingerichte laserkamer. Tijdens de behandeling ziet u telkens felle lichtstralen die de arts op het netvlies richt. De behandeling kan soms wat gevoelig zijn.U dient echter wel goed stil te blijven zitten. De oogarts kan u vragen een bepaalde kant op te kijken.

Tijdsduur

De behandeling duurt ongeveer 15 minuten.

Na de behandeling

Na de behandeling bent u wat verblind. Door de druppels ziet u wazig. Na enige tijd trekt dit weer weg. U kunt echter niet zelf met de auto terug naar huis rijden. Regelt u daarom vervoer terug. Na de behandeling krijgt u zo nodig een controle afspraak of een vervolg laserafspraak. Belt u ons tijdig als u voor de behandeling verhinderd bent. We maken dan een nieuwe afspraak.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u het volgende telefoonnummer bellen (0183) 64 43 55.