Laserbehandeling van het netvlies bij diabetes mellitus en/of netvliesloslating

De behandeling

Bij suikerziekte komen vaak bloedvatveranderingen in het netvlies (diabetische retinopathie) voor. Om verdere verslechtering van de bloedvaten te voorkomen, gaat de oogarts met laserstralen het netvlies behandelen. U kunt er niet beter door zien, maar het is de bedoeling de dreigende achteruitgang tegen te gaan.

Voor de behandeling

Voor de behandeling hoeft u niet nuchter te zijn. U kunt normaal eten. Op de afgesproken tijd druppelt de assistente het oog twee keer, met een tussentijd van 5 à 10 minuten. De druppels moeten een half uur inwerken; de pupil wordt daardoor groot en u gaat wat wazig zien.

Tijdens de behandeling

De behandeling vindt plaats in de speciaal daarvoor ingerichte laserkamer. Tijdens de behandeling ziet u telkens felle lichtstralen die de arts op het netvlies richt. De behandeling kan soms wat gevoelig zijn.U dient echter wel goed stil te blijven zitten. De oogarts kan u vragen een bepaalde kant op te kijken.

Tijdsduur

De behandeling duurt ongeveer 15 minuten.

Na de behandeling

Na de behandeling bent u wat verblind. Door de druppels ziet u wazig. Na enige tijd trekt dit weer weg. U kunt echter niet zelf met de auto terug naar huis rijden. Regelt u daarom vervoer terug. Na de behandeling krijgt u zo nodig een controle afspraak of een vervolg laserafspraak. Belt u ons tijdig als u voor de behandeling verhinderd bent. We maken dan een nieuwe afspraak.

Contact

Als u binnen 72 uur na ontslag uit het ziekenhuis klachten krijgt, of als u iets wilt vragen, bel dan onderstaande telefoonnummers.

Maandag tot en met vrijdag tussen 07.00 uur en 20.00 uur

De afdeling Dagbehandeling via (0183) 64 47 52

In de nacht tussen 20.00 uur en 07.00 uur, in het weekend en op feestdagen

De huisartsenpost via (0183) 64 64 10

De medewerkers van de huisartsenpost zijn opgeleid om te beoordelen welke zorg u nodig heeft. U ontvangt een advies of wordt doorverbonden. Na 72 uur kunt u contact opnemen met uw eigen huisarts.