Neusspoelen met zoutoplossing bij baby's en kinderen

In deze folder leggen wij u uit hoe u effectief de neus van een kind kan spoelen met een zoutoplossing.

Voor de behandeling

Benodigd materiaal:

  • voldoende oplossing NaCl 0,9%. Dit is een zoutoplossing die verkrijgbaar is bij de apotheek en drogist.
  • 2 milliliter spuitje. Dit spuitje is verkrijgbaar bij de apotheek.
  • Gaasje of doekje

Afhankelijk van de leeftijd van het kind is het belangrijk om het indien mogelijk voor te bereiden op de handelingen die gaat komen.

Tijdens de behandeling

Toediening naar leeftijdscategorie

Het is belangrijk om met de juiste hoeveelheid zoutoplossing te spoelen. De hoeveelheid hangt af van de leeftijd van het kind.

  • Kind tot 6 maanden: 0,5-1 ml in elk neusgat spuiten. Bij voorkeur doet u dit voor iedere voeding tot maximaal 8x per dag.
  • Kind 6 maanden tot 1 jaar: 1 ml in elk neusgat voor de voeding/maaltijd en voor het slapengaan tot maximaal 8x per dag.
  • Kind 1 tot 6 jaar: 1-2 ml in elk neusgat voor de voeding/maaltijd en voor het slapengaan tot maximaal 8x per dag.
  • Kind vanaf 6 jaar: 2 ml in elk neusgat voor de voeding/maaltijd en voor het slapengaan tot maximaal 8x per dag.

Wijze van toediening

Tijdens het spoelen is het fijn om de baby of het kind een liggende houding aan te laten nemen. Indien een groter kind liever wil zitten, mag dit ook.

Neem voldoende zoutoplossing Nacl 0.9% in het spuitje. Doe het spuitje in een neusgat en spuit de zoutoplossing voorzichtig maar vlot in het neusgat. Dit herhaalt u bij het andere neusgat. Spoel vlot door, omdat op die manier het slijm wegspoelt. Baby’s en jonge kinderen kunnen hun neus nog niet zelf snuiten of ophalen. Het neusspoelen met zoutoplossing spoelt het slijm weg. Daarom werkt een neusspray minder goed bij baby’s en jonge kinderen.

Het kan gebeuren dat tijdens het spoelen zoutoplossing met slijm uit het andere neusgat komt. Dit is normaal. Haal dit weg met een doekje. Probeer een groter kind te laten ophalen, zodat het de zoutoplossing weg kan slikken. Omdat de zoutoplossing in mondkeelholte komt , kunnen kinderen  wat gaan hoesten.

Tijdsduur

Het neusspoelen zelf neemt slechts enkele seconden in beslag.
Ten aanzien van de totale duur van de behandeling: u kunt neusspoelen zo lang als nodig is en het kind er baat bij heeft.

Na de behandeling

Als een kind naast het neusspoelen met de zoutoplossing ook nog xylometazoline krijgt, is het advies dit te geven ná het spoelen met de zoutoplossing. Als u xylometazoline voor het spoelen geeft, is het mogelijk dat de xylometazoline wegspoelt en dan is het effect weg.

Mogelijke complicaties/risico's

Als een kind geïrriteerde slijmvliezen heeft, kan er wat bloed meekomen tijdens het spoelen. Zorg dat u vlot maar voorzichtig spoelt.