ENG (elektronystagmografie)

Het onderzoek

ENG staat voor elektronystagmografie. Nystagmus is een bepaalde oogbeweging die belangrijk is bij je evenwicht. Het evenwicht is een ingewikkeld proces, waarbij de evenwichtsorganen in het binnenoor, tastorganen, de spieren, maar ook de ogen een belangrijke rol spelen. Tijdens een ENG-onderzoek wordt elektrische activiteit van de oogbewegingen gemeten. Daardoor wordt informatie verkregen over de zenuwen die de oogbewegingen aansturen, de werking van de evenwichtsorganen en de hersenen en hersenstam.

Voor het onderzoek

  • Mogelijk bent u na afloop van het onderzoek wat duizelig. Het is daarom belangrijk dat iemand u na afloop naar huis kan brengen.
  • Gebruik op de dag van het onderzoek geen make-up of crème rondom de ogen. Dit is nodig om de kans op storing tijdens het onderzoek zo klein mogelijk te houden.
  • De dag voordat u het ENG-onderzoek krijgt, mag u geen alcohol, slaapmiddelen of medicijnen tegen duizeligheid (zoals betahistine) gebruiken.

Op de dag van het onderzoek

U kunt zich melden bij de aanmeldzuil en plaatsnemen in wachtkamer 10, route C1.
Graag voordat u de onderzoekskamer binnenkomt uw telefoon uitzetten.

Tijdens het onderzoek

Tijdens het onderzoek zit u in een stoel. Er worden negen elektroden rond de ogen geplakt.

Tijdens het eerste deel van het onderzoek kijkt u naar een lampje. U volgt dit lampje met de ogen. Daarna sluit u de ogen ongeveer één minuut.

Tijdens het volgende onderdeel van het onderzoek beweegt de stoel heel rustig heen en weer. De laborant vertelt u wanneer dit gaat gebeuren.

Tijdens het laatste deel van het onderzoek zet de laborante de stoel achterover. Vervolgens worden uw oren met warm en koud water gespoeld. Dit zorgt ervoor dat u zich tijdelijk duizelig voelt. Dit gevoel neemt weer af.

Het onderzoek vindt in het donker plaats.

Tijdsduur

Het onderzoek duurt in totaal ongeveer één uur.

Na het onderzoek

De elektroden worden verwijderd en uw hoofd wordt met een washandje en warm water schoongemaakt. Mogelijk bent u na afloop nog wat duizelig of licht in het hoofd.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u van uw specialist tijdens uw volgende afspraak.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, neem dan contact op met de functie-afdeling via telefoonnummer (0183) 644 351. Bent u voor uw afspraak verhinderd, geef dit dan zo spoedig mogelijk door.