Röntgenonderzoek van de plasbuis ( Retrograde urethrografie)

Het onderzoek

U heeft een afspraak voor een onderzoek van de plasbuis. Deze pagina informeert u over het onderzoek en de voorbereidingen die nodig zijn om het onderzoek goed te laten verlopen.

Voor het onderzoek

Voor het onderzoek zijn geen speciale voorbereidingen nodig. Door allerlei oorzaken, zoals spoedgevallen loopt het programma soms uit. Helaas moet u dan wat langer wachten. Wij bieden u bij voorbaat onze excuses aan.

Tijdens het onderzoek

Meldt u zich bij de balie van de afdeling Radiologie D0. Hierna neemt u plaats in de wachtruimte totdat de laborant u komt halen. Nadat u in de kleedkamer het onderlichaam ontbloot heeft wordt u gevraagd om in de röntgenkamer te komen.

Tijdens het onderzoek ligt u op een röntgentafel. De radioloog positioneert een kleine catheter een paar centimeter in de plasbuis. Dit kan een vervelend gevoel geven. Vervolgens wordt door dit cathetertje contrastvloeistof gespoten waardoor het verloop van de plasbuis tot in de blaas te zien is op de foto?s.

Tijdsduur

Meestal duurt het onderzoek ongeveer 30 minuten.

Na het onderzoek

Na het onderzoek kunt u uw dagelijkse bezigheden hervatten.

Uitslag

De uitslag krijgt u zo snel mogelijk van de u behandelend arts.

Mogelijke complicaties/risico's

Omdat de plasbuis wat geïrriteerd kan zijn is het goed om na het onderzoek extra te drinken. Door de irritatie kan er ook wat bloedverlies zijn. Dit mag niet langer dan twee dagen duren, mocht dit wel het geval zijn neem dan contact op met uw behandelend uroloog.

Contact

Als u na het lezen van deze pagina nog vragen heeft of zich ergens zorgen over maakt, kunt u altijd terecht bij uw behandelend arts, de laborant of de radioloog. De afdeling Radiologie is bereikbaar op telefoonnummer (0183)64 44 50