Ervaringen

"Inspelen op vragen en behoeften van ouders, daar gaat het om"

Evelien van Deventer werkt als jeugdarts bij Rivas in de gemeente Molenwaard. Naast de ouder staan, vindt ze een belangrijke waarde. "Mijn drijfveer is om aan te sluiten bij de vragen en behoeften van de ouder en zijn kind. Ik vind het fijn wanneer ouders open durven te zijn over hoe zij het ouderschap in al zijn facetten ervaren. Ouder zijn is mooi, maar tenslotte niet altijd een roze wolk."

Opvoeden anno nu

Ouders van kinderen die anno 2018 opgroeien, beleven het ouderschap anders dan ouders die bijvoorbeeld 40 jaar geleden hun kind opvoedden. "Wat ik zie is dat ouders veel ballen tegelijk in de lucht moeten houden. Een belangrijk verschil is natuurlijk de combinatie van werk en gezin. Ook

de maatschappelijke invloeden, zoals die van internet en social media om

een voorbeeld te noemen, spelen echt wel een grote rol in het

gezinsleven. Zaken als gezond eten, slapen, opvoeding en vaccinaties

blijven ook actuele onderwerpen."

Samenwerken met ouders

In de spreekkamer komen diverse zaken aan bod. "Het begint met goed luisteren. De kersverse moeder en de moeder van vier kinderen hebben tenslotte andere vragen en behoeften. En daar speel ik graag goed op in. Als jeugdarts kijken we vanuit verschillende invalshoeken naar het leven van een kind. Hoe gaat het thuis? Hoe gaat het op school? Hoe is de lichamelijke en mentale ontwikkeling? Dat maakt mijn vak zo interessant, afwisselend en dynamisch, want er zijn altijd wel nieuwe ontwikkelingen. Ook vind ik het belangrijk om ouders gerust te stellen; elk kind ontwikkelt zich op zijn eigen manier. Vroegtijdig risico's of problemen voorzien en voor zijn, is mijn streven. Een goede samenwerking met ouders en eventueel andere hulpverleners, dagopvang of school, zijn hierbij van groot belang en dragen hier in belangrijke mate aan bij."

Verbeteren van zorg

"In mijn werk hanteer ik de geldende richtlijnen van de beroepsvereniging. Daardoor werken mijn collega's en ik zo veel mogelijk uniform en volgens de laatste inzichten. Ook staan we aan de wieg van nieuwe ontwikkelingen. Vanuit een werkgroep zijn we bijvoorbeeld bezig met hoe we de contactmomenten met ouders en hun kind continu kunnen verbeteren."

Face-to-face contact

Wat is, tot slot, kenmerkend voor het werken als jeugdarts bij Rivas? "Het grootste deel van de tijd heb je face-to-face contact met ouders en kinderen. Dat spreekt mij ook heel erg aan in dit vak. Je bent echt bezig met hoe je de ouder en het kind die voor je zitten kunt helpen. Ik kan verder vertrouwen op mijn collega's. Het is een leuke artsengroep, er is een goede onderlinge samenwerking en vakkennis en kwaliteiten worden maximaal ingezet voor ouders en hun kind. Daarnaast biedt Rivas ook ruimte om je buiten de spreekkamer in te zetten, bijvoorbeeld voor contacten met partners of gemeentes, maar je kunt bijvoorbeeld ook meedenken in werkgroepen over onderwerpen zoals innovatie."