Afasiecentrum

Heeft u moeite met spreken, begrijpen, lezen en/of schrijven? In het afasiecentrum leert u onder begeleiding van logopedisten beter communiceren. Het doel is om de kwaliteit van uw leven te verbeteren en uw zelfstandigheid te vergroten zodat u actief kunt deelnemen aan het sociale en maatschappelijke leven.

Wat is afasie?

Afasie ontstaat wanneer, als gevolg van hersenletsel, één of meer onderdelen van de taal niet meer goed functioneert. Afasie, A (=niet) fasie (=spreken) betekent dat iemand niet meer kan zeggen wat hij of zij wil.

Werken aan individuele doelen

In het afasiecentrum leert u beter omgaan met uw stoornis, beperking of handicap. Samen met andere cliënten traint u uw vaardigheden door middel van oefeningen. Iedereen in de groep werkt aan zijn of haar eigen, individuele doelen. Daarbij wordt goed gekeken in welke groep u het beste past om uw doelen te bereiken.

Lotgenoten

Helaas begrijpt uw omgeving niet altijd wat de afasie is en wat de gevolgen hiervan zijn. Veel cliënten vinden het daarom fijn om met lotgenoten in het afasiecentrum in contact te komen. Via het afasiecentrum kunt u in contact komen met andere cliënten om uw ervaringen te delen. 

Hoe ziet een dag eruit?

U kunt op maandag en woensdag vanaf 9.30 uur terecht in het afasiecentrum. De ochtendactiviteit begint om 10.00 uur. Van 12.00 tot 13.00 uur is er een lunchpauze. Na de maaltijd heeft u vrije tijd. Van 13.00 tot 15.00 uur vindt de middagactiviteit plaats.

Aanbod

Ieder dagdeel staat een onderdeel van de taal centraal.

 • Discussiegroep
  U discussieert over verschillende (actuele) onderwerpen, die door u zelf worden aangedragen.
 • Leesgroep
  Aan de hand van een actuele tekst oefent u met hardop lezen, begrijpend lezen, schrijven, discussiëren en onthouden.
 • Taaloefengroep
  Op verschillende manieren oefent u de taalvaardigheden.
 • Totale communicatiegroep
  De nadruk ligt op het overbrengen van een boodschap, waarbij diverse ondersteunende communicatievormen worden ingezet, zoals non-verbale communicatie, gebaren, tekenen, grootte aangeven, aanwijzen en/of het gebruik maken van hulpmiddelen, zoals het Gespreksboek
 • Schrijfgroep
  U oefent schrijfvaardigheden op een praktische manier. 

Aanmelden

Om gebruik te maken van de behandeling en begeleiding in het afasiecentrum is een indicatie nodig. Na aanmelden wordt u daarom uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. In dit gesprek wordt besproken wat uw probleem is. Op basis van dit gesprek wordt beoordeeld of in het afasiecentrum behandeling en begeleiding kan worden geboden. Als dit het geval is, vragen de logopedisten van het afasiecentrum een indicatie aan. Als de indicatie wordt afgegeven, krijgt u een zorgtoewijzing van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Dit kan maximaal zes weken duren. Daarna wordt een behandelplan opgesteld en kunt u aan de slag op een dagdeel dat u uitkomt.

Meer informatie en contact

U kunt op maandag en woensdag terecht in het afasiecentrum. Het afasiecentrum is gevestigd in Lingesteyn aan het Lingesteynplantsoen 20 in Leerdam.

Voor meer informatie en voor het maken van een afspraak kunt u contact opnemen met Christa Meijerink (maandag tot en met donderdag) via telefoonnummer 06 - 82 13 17 77 of mail naar c.meijerink@rivas.nl. U kunt ook haar collega Esther van Heeswijk (maandag) bereiken via telefoonnummer (0345) 67 23 39 of mail e.van.heeswijk@rivas.nl

Het afasiecentrum is onderdeel van www.hersenletsel.nl