03 februari 2020

Bijeenkomst Longpunt: adem-, stem- en spraakproblemen bij een longziekte

Op dinsdag 18 februari vindt een bijeenkomst plaats van Longpunt. Het thema van deze bijeenkomst is: ‘adem-, stem- en spraakproblemen bij een longziekte’. De bijeenkomst is relevant en interessant voor longpatiënten, hun naasten en voor zorgverleners. Deelname is gratis. De bijeenkomst vindt plaats in woonzorgcentrum Bannehof aan de Voermanstraat 169 in Gorinchem.

Spreker tijdens deze bijeenkomst is Patricia Mulder, logopedist bij Rivas Zorggroep. Zij vertelt onder meer over veelvoorkomende stem- en spraakproblemen bij patiënten met een longaandoening. Mulder geeft praktische tips om met deze problemen om te gaan en reikt diverse oefeningen aan waarmee bezoekers thuis zelf aan de slag kunnen gaan. Patricia Mulder: ‘Een gebrek aan adem, waar iedere longpatiënt mee kampt, gaat vrijwel altijd gepaard met stem- en spraakproblemen. Ademnood en vermoeidheid tijdens het praten, weinig stemvolume en heesheid: veelgehoorde klachten van patiënten met een longaandoening. Wat veel mensen niet weten, is dat ze daar wat aan kunnen doen, zelf of samen met een logopedist. Dus ik laat tijdens de bijeenkomst zien wat een logopedist voor je kan betekenen om deze problemen aan te pakken. Deze middag ga ik met de bezoekers simpele oefeningen doen die helpen bij stem- en spraakproblemen. Het wordt een afwisselende middag met informatie, praktische tips, oefeningen en voldoende ruimte voor persoonlijke vragen.’

Over Longpunt
In Nederland kampen ruim 1,2 miljoen mensen met een longziekte. Een longaandoening heeft vaak grote gevolgen voor het dagelijks leven. Patiënten met een longziekte moeten hun leven vaak aanpassen en kunnen soms niet alles meer wat voorheen mogelijk was. Daarom organiseert het Longfonds samen met partners door het hele land bijeenkomsten onder de titel Longpunt. Dit zijn gratis toegankelijke bijeenkomsten waar experts informatie geven en waar patiënten ervaringen kunnen uitwisselen.

Aanmelden niet nodig
De bijeenkomst is gratis toegankelijk en vooraf aanmelden is niet nodig. Bezoekers wordt verzocht geen geurtjes te dragen, omdat die benauwdheid kunnen veroorzaken bij longpatiënten. Deze bijeenkomst van Longpunt vindt plaats op dinsdag 18 februari in woonzorgcentrum Bannehof aan de Voermanstraat 169 in Gorinchem van 14.30 uur tot 16.30 uur (zaal geopend: 14.00 uur).