11 november 2020

Sneltest voor Rivas-medewerkers: uitslag bekend binnen halfuur

Alle Rivas-medewerkers met klachten kunnen sinds deze week terecht in de ‘snelteststraat’, achter het OK-complex van het Beatrixziekenhuis. De test wordt terplekke geanalyseerd. Binnen een halfuur ontvangen medewerkers telefonisch de uitslag. Ze weten snel waar zij aan toe zijn en of zij weer aan het werk kunnen.

De sneltest op corona lijkt veel op de al bekende PCR-test, vertelt Chris van Tilborg, teamleider van het Rivas Verzuimteam. ‘We nemen met wattenstaven een neus- en een keelneuskweek bij de medewerker af. Voor de sneltest zet de laborant het neuskweekstaafje in een vloeistof en doet terplekke de analyse. Binnen een half uur is de uitslag bekend. Een assistent voert de testgegevens meteen in het systeem in.’

Betrouwbaarheid

Chris legt uit dat de betrouwbaarheid van een negatieve testuitslag uit een sneltest 93 procent is. Dit tegenover 99 procent betrouwbaarheid van een positieve uitslag. ‘Bij een negatieve testuitslag, doen we voor de zekerheid daarom altijd nog een analyse van de al genomen keelneuskweek met een PCR-test in het laboratorium. Een negatief geteste medewerker werkt in afwachting van de uitslag van de PCR-test met een chirurgisch mondneusmasker en (bij cliënten) met handschoenen. Test een medewerker positief, dan gaat hij of zij in quarantaine. Snelle en betrouwbare testuitslagen geven Rivas inzicht in de inzetbaarheid van medewerkers. Rivas kan zo beter de continuïteit waarborgen van de coronazorg en de reguliere zorg, die ook zoveel mogelijk doorgaat.