Jodiumbeperkt dieet

Het volgen van een jodiumbeperkt dieet is noodzakelijk om nauwkeurig te kunnen meten of er nog opname is van radioactief jodium door eventueel resterend schildklierweefsel of tumorweefsel, en om het effect van de behandeling met radioactief jodium te verhogen.

Jodium in voedingsmiddelen
Jodium is in bijna alle voedingsmiddelen van nature aanwezig, maar in verschillende hoeveelheden. Ook kan jodium worden toegevoegd aan voedingsmiddelen, tijdens de fabrieksmatige bereiding. Het is wettelijk verplicht om op verpakte producten te vermelden of er jodiumhoudend zout aan het product is toegevoegd.

Bij een jodiumbeperkt dieet zijn producten waarop het volgende vermeld staat niet toegestaan:

  • Gejodeerd keukenzout, jodiumhoudend keukenzout, Jozozout.
  • Broodzout, gejodeerd broodzout.
  • Zeezout en dieetzouten (bevatten van nature een kleine hoeveelheid jodium en zijn daarom niet toegestaan).
  • Rode kleurstof E-127 (bevat jodium en kan zijn toegevoegd aan rode vruchtenconserven, limonade(siroop), puddingsaus, vruchten op sap en bepaalde snoepsoorten).

De rode kleurstof E-124 (cochenillerood-A) bevat geen jodium en is daarom wel toegestaan.

Jodium in medicijnen, zeep en shampoo
Jodium kan ook voorkomen in medicijnen, zeep, shampoo, crèmes en zalf. Gebruik deze middelen de week voorafgaand aan uw opname niet meer. Vraag bij de arts of apotheker na of de medicijnen die u gebruikt (ook vitaminepreparaten, vermageringstabletten, homeopathische- en reformartikelen) jodium bevatten. Vraag eventueel om een vervangend middel.

Voorbeelden van producten die jodium bevatten zijn:

  • Betadinezeep
  • Betadineshampoo
  • Jodiumtinctuur
  • Hoestdrankjes
  • Stophoest

Richtlijnen voor een jodiumbeperkt dieet

In het onderstaande overzicht vindt u welke producten u wel en niet kunt eten als u een jodiumbeperkt dieet volgt:

Toegestaan: Niet toegestaan:
Brood: Zelfgebakken brood met ongejodeerd zout (Nezozout), zelfgebakken brood met Koopmans broodmix, natriumarm brood van de bakker, beschuit, crackers, knäckebröd, ontbijtkoek, matzes, rijstwafels, toast. Broodsoorten van de bakker of fabriek met gejodeerd zout, zeezout of dieetzout.
Boter, margarine, en dergelijke: Alle soorten gezouten en ongezouten boter, margarine, halvarine, olie, bak- en braadboter. -
Broodbeleg:
Kaas: Maximaal 1 plak (20 gram) per dag. Alleen Nederlandse kaassoorten. Buitenlandse kaassoorten.
Vleeswaren: Maximaal 2 plakken (40 gram) per dag (voorverpakt of van de slager). Vleeswaren waarin lever is verwerkt, zoals leverworst, leverpaté, leverpastei.
Zoet beleg: Vruchtenhagel, soorten jam van toegestane fruitsoorten. Soorten zoet beleg met de rode kleurstof E-127, zoet beleg van niet toegestane fruitsoorten, chocoladeboter/-pasta/-strooisel/-vlokken en kokosbrood.
Overig beleg: - Pindakaas, notenpasta, sandwichspread, tahin.
Ei en eiergerechten: - Verse eieren en producten waarin ei verwerkt is, zoals gebak, cake, eierkoek, eiersalade en mayonaise.
Melk en melkproducten: Maximaal 1 glas (150 ml) per dag. Meer dan 1 glas per dag.
Bouillon en soep: Zelfbereide bouillon of soep van toegestane groente, vlees, kruiden en specerijen en Nezozout. Kant-en-klare soep of bouillon.
Vlees: Maximaal 100 gram (rauw gewogen) vlees per dag: Alle soorten kalfs-, rund- en varkensvlees. Zowel vers als voorverpakt en/of gekruid. Lever en leverproducten.
Wild en gevogelte: Haas, konijn en eend Kip, kalkoen, fazant, patrijs, ree, kippenlever en ganzenlever.
Vis, schaal- en schelpdieren, zeewier, algen: - Deze producten mogen één week voor ziekenhuisopname niet meer gegeten worden.
Jus en saus: Zelfbereide jus en saus van toegestane ingrediënten. Zelfbereide jus en saus van niet-toegestane ingrediënten.
Groenten: Alleen de volgende soorten zijn zowel vers, in glas als diepgevroren toegestaan: Asperges, aubergine, bieten, bloemkool, bruine bonen, chinese-, witte-, rode-, en zuurkool, champignons, courgette, doperwten, ijsbergsla, knolselderij, komkommer, koolrabi, kropsla, mais, paprika, pompoen, prei, rabarber, sojabonen, tomaten, uien, wortelen. Groentesoorten à la crème, alle overige uit blik, groentesoorten die niet worden vermeld bij 'toegestaan'.
Rauwkost: Rauwkost van de toegestane groentesoorten. Rauwkost van niet-toegestane groentesoorten.
Aardappelen en vervanging: Gekookte, gebakken en gefrituurde aardappelen, zelfbereide aardappelpuree, bataat, gewone macaroni, spaghetti en witte rijst. Volkoren macaroni, volkoren spaghetti en zilvervliesrijst.
Peulvruchten: Bruine bonen. Witte bonen, kapucijners, linzen en erwten.
Bindmiddelen: Aardappelzetmeel en maizena. Allesbinder, bloem, cakemeel, cornflakes, custard, gelatine, muesli, pannenkoekenmix, vismeel en zelfrijzend bakmeel.
Fruit: Maximaal 2 porties vers fruit per dag van de volgende soorten: Ananas, appel, citroen, druiven, frambozen, grapefruit, kersen, mandarijn, mango, meloen, peer, perzik, pruim, sinaasappel. In plaats van 1 portie fruit mag ook 1 glas vruchtensap of 1 portie appelmoes of fruit uit blik gebruikt worden. Meer dan 2 porties fruit per dag, alle overige soorten die niet vermeld staan bij toegestaan.
Noten en pinda's: - Alle soorten.
Dranken: Koffie, thee, limonade van limonadesiroop (zonder E-127), vruchtensap (maximaal 2 glazen per dag, ook afhankelijk van het aantal porties fruit), maximaal 1 glas melk, maximaal 2 glazen bier, alle soorten frisdrank (ook light-soorten). Limonade die de rode kleurstof E-127 bevat, alcoholische dranken (behalve maximaal 2 glazen bier per dag).
Versnaperingen: Koek en gebak van toegestane ingrediënten, bijvoorbeeld: ontbijtkoek, krenten, rozijnen, chips, kauwgom. Koek en gebak van niet-toegestane ingedriënten, zoals ei en noten. Voorbeelden: noten, pinda's, studentenhaver, zuurtjes, room- en softijs, kroepoek, olijven en chocolade.