Calciumoxalaatstenen

Wat zijn calciumoxalaatstenen?

Calciumoxalaatstenen zijn de meest voorkomende stenen, 70-75% van de nierstenen bestaan uit calciumoxalaat. Vaak ontstaan ze in zure urine (pH-waarde lager dan 5.8) met een hoge concentratie van calcium en oxalaat.

Voedingsadviezen

Vroeger werd geadviseerd om calcium sterk te beperken in de voeding. Tegenwoordig weten we dat dit juist averechts werkt. Door een te lage inname van calcium wordt de hoeveelheid oxaalzuur verhoogd. Hierdoor ontstaan juist calciumoxalaatstenen. Uit onderzoek blijkt dat een lichte calciumverrijking soms beschermend kan werken. De balans tussen calcium en oxaalzuur blijft dan stabiel.

Gebruik wel:

  • 2 à 3 melkproducten en 1 à 2 plakken kaas per dag (900 tot 1000 mg calcium per dag);
  • Eieren;
  • Alkaliniserende dranken* (bijvoorbeeld mineraalwater met bicarbonaat en weinig calcium of citrusdranken (bij voorkeur verdund met water);
  • Gewoon mineraalwater, appelsap, nier- of blaasthee, kruidenthee en fruitthee.

*Alkaliniserende dranken verhogen de pH-waarde van de urine.

Gebruik geen:

  • Oude en/of harde kaas;
  • Calciumpreparaten;
  • Cola, ice tea en andere suikerrijke dranken;
  • Alcohol.

Beperk het gebruik van:

  • Grote hoeveelheden eiwit uit vlees en vis (maximaal 100 gram en bij voorkeur niet dagelijks);
  • Oxaalzuurrijke producten (bijvoorbeeld spinazie, rabarber, bietjes, noten, chocolade en andere producten die cacao bevatten, carobepoeder, thee, boerenkool, knolselderij, pastinaak, postelein en zuring);
  • Koffie, zwarte/groene thee (maximaal 2 kopjes per dag);
  • Melk (maximaal 1 glas per dag).