Gehoortest

De medewerker van de jeugdgezondheidszorg komt bij u thuis voor de gehoortest. De gehoortest en de hielprik worden tijdens één bezoek afgenomen.

Hoe werkt het?

De screener doet een zacht dopje in het oor van uw baby. Dit dopje is verbonden met een meetapparaat. Dit apparaat meet het gehoor van uw baby. De test duurt enkele minuten en doet geen pijn. Uw baby merkt er nauwelijks iets van en slaapt meestal rustig door. Het doel van de test is om te testen of uw kind voldoende hoort om te leren praten.

Resultaat

Bij de meeste kinderen zijn de reacties aan beide oren meteen 'voldoende'. Als er tijdens de eerste test geen voldoende gehoor kan worden aangetoond, dan wordt de test na ongeveer één week herhaald. Zo nodig wordt er een derde test gedaan met een ander apparaat.

Meer informatie

Meer informatie over de gehoortest vindt bij het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu). De informatie is ook te vinden in de folder ‘screeningen bij pasgeborenen’ van het RIVM die u ontvangt van uw gemeente waar de geboorte aangifte is gedaan.