Jeugdgezondheidszorg voor basisschoolkinderen

De jeugdgezondheidszorg van Rivas richt zich op de gezondheid, gezond opgroeien en het ontwikkelen van een gezonde leefstijl van onder andere kinderen op de basisschool. Dit als basis voor een gezond leven later.

Kinderen, ouders en opvoeders kunnen bij Rivas terecht voor veel verschillende onderwerpen, bijvoorbeeld met vragen over gezondheid, slapen, voeding, pesten, relaties of seks. De jeugdverpleegkundigen bieden advies, ondersteuning en hulp op maat. Wanneer dat nodig is, wordt samengewerkt met scholen, maatschappelijk werk en het lokale jeugdteam. Het is ook mogelijk om een afspraak te maken voor het opvoedspreekuur.

Jeugdarts in groep 2

Leerlingen in groep 2 van de basisschool worden samen met hun ouders/opvoeders uitgenodigd voor een preventief gezondheidsonderzoek. Hierbij heeft de jeugdarts aandacht voor de groei en ontwikkeling van het kind. De assistent doet tevens een screening van ogen, oren, lengte en gewicht.

Onderzoek groep 7

Wanneer de leerling in groep 7 zit, wordt door de assistent van de jeugdgezondheidszorg op school de lengte en het gewicht gemeten. Ouders/opvoeders hoeven hier niet bij aanwezig te zijn, maar worden hierover natuurlijk vooraf geïnformeerd.

Ouders/opvoeders van leerlingen van het basisonderwijs vullen op verzoek van de jeugdgezondheidszorg een vragenlijst in over de gezondheid en ontwikkeling van hun kind. Dit is ter voorbereiding op uw afspraak met de jeugdverpleegkundige of -arts. Het gaat om een digitale vragenlijst die u invult via het ouderportaal. U ontvangt van de jeugdgezondheidszorg een verzoek deze vragenlijst in te vullen.