Extra vaccinatie meningokokken

De afgelopen drie jaren zijn er steeds meer mensen ziek geworden door de meningokokbacterie W. Een gevaarlijke en besmettelijke bacterie die zich via hoesten, niezen en zoenen gemakkelijk kan verspreiden.
Door de meningokokbacterie W kun je hersenvliesontsteking of een bloedvergiftiging krijgen. Dat zijn ernstige ziekten waar je de rest van je leven klachten aan kunt overhouden. Je kunt er zelfs aan doodgaan. Gelukkig komt dit niet vaak voor, maar als je ziek wordt, kun je binnen een dag in het ziekenhuis terechtkomen.
Gelukkig bescherm je jezelf en anderen met een simpele prik. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gaat daarom over tot extra vaccinaties tegen meningokokken.

In mei en juni worden jongeren die geboren zijn in 2003 of 2005 opgeroepen om zich te laten inenten.

Jongeren die geboren zijn in 2001, 2002 of in de periode 1 januari tot en met 30 april 2004 zijn door het RIVM opgeroepen om zich in april te laten vaccineren. Jongeren die geboren zijn in de periode 1 mei tot en met 31 december 2004 hebben zich in het najaar van 2018 kunnen laten vaccineren.
Jongeren die in april 2019 niet in de gelegenheid waren om aan de oproep gehoor te geven, kunnen zich in mei of juni laten vaccineren.

Meer informatie

Op de website van het RIVM is meer informatie te lezen over deze extra vaccinatie.
Voor meer informatie over de vaccinaties kan contact worden opgenomen via vaccinaties@rivas.nl.