Overstappen zorgverzekeraar

Overweegt u om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar? Hier vindt u meer informatie over het overstappen. 

Hoe werkt wisselen van zorgverzekeraar?

Eén keer per jaar kun je overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Tot en met 31 december heeft u de gelegenheid om uw huidige verzekering op te zeggen. Wanneer u in deze periode overstapt, zegt de nieuwe verzekering uw oude zorgverzekering op. U hoeft hier zelf niets voor te doen. U kunt ook gebruik maken van bedenktijd tot 1 februari voor het kiezen van een nieuwe zorgverzekering. U dient dan zelf de oude verzekeraar op te zeggen voor 31 december.

Waar moet ik op letten als ik van zorgverzekeraar of soort zorgverzekering verander?

Het belangrijkste waar u op moet letten, is of deze nieuwe verzekeraar een contract heeft afgesloten met Rivas. Is dit het geval, dan wordt uw zorg bij ons (volledig) vergoed. Is dit niet het geval, dan moet u mogelijk (een deel van) de kosten van uw behandeling zelf betalen.

Wanneer moet ik doorgeven dat ik van zorgverzekeraar gewisseld ben?

Op het moment dat u in het ziekenhuis komt, u uw wijkverpleegkundige of het secretariaat spreekt, kunt u dit doorgeven. Zij passen dit vervolgens aan in het elektronisch patiënten dossier. 

Wat verandert er voor mij als ik van zorgverzekeraar wissel?

Voor u als patiënt verandert er niets in de zorg die krijgt. Wel kan het zijn dat uw verzekeraar voor uw polis geen zorg heeft ingekocht. Vraagt u daarom bij uw zorgverzekeraar of er zorg is ingekocht bij Rivas. Voor de administratie brengt de nieuwe zorgverzekering werk met zich mee. Eventuele veranderingen, zoals een andere ziektekostenverzekering en/of een ander polisnummer verwerken wij in ons elektronisch cliënten dossier.

Ik ben tijdens de looptijd van de behandeling van verzekeraar veranderd. Wat betekent dat?

De verplichting volgens de wet is er om aan de verzekeraar te factureren als deze een contract met Rivas heeft afgesloten. Als dit niet zo is, dan moet de factuur bij de cliënt worden ingediend. Daarnaast is Rivas verplicht om voor het ziekenhuis en geriatrische revalidatie te factureren aan de verzekeraar die bij de start van de behandeling uw verzekeraar was. Bij de wijkverpleging en bij kortdurend verblijf betaalt uw nieuwe zorgverzekeraar de zorg vanaf 1 januari.