De Merlinge

  • Dementie
  • Verpleeghuis

Adres

Verpleeghuis De Merlinge
Dr. H. de Vriesplein 6-7
4241 BW Arkel
Telefoonnummer: (0183) 56 92 60

Verpleeghuis De Merlinge in Arkel

De Merlinge betekent vertrouwd, huiselijk en zeer kleinschalig wonen. Wij zijn de kleinste  locatie van Rivas. Daarom is het bij ons net alsof je thuis woont. De sfeer is dorps, knus en landelijk en sluit daarmee goed aan op de sfeer en het karakter van Arkel. Een kleine plaats waar mensen elkaar kennen en met elkaar begaan zijn. Net als bij ons. Onze medewerkers kennen alle bewoners van haver tot gort. Ze weten alles over hun gewoontes, eigenaardigheden, voorkeuren en wensen. Dat geeft vertrouwen en schept een band. Het zorgt er tevens voor dat we elke bewoner de meest optimale zorg kunnen bieden. De zorg waar u behoefte aan heeft. En dat doen we al ruim 13 jaar met veel liefde en toewijding.  

De Merlinge

De Merlinge is een kleinschalig verpleeghuis op de begane grond van gebouw de Peperhof in Arkel en biedt zorg en onderdak aan 14 bewoners met dementie. De bewoners wonen verdeeld over twee woongroepen. Arkel is een kleine plaats in de buurt van Gorinchem en ligt vlakbij rivier de Merwede. De Merlinge ligt in het buitengebied aan de dijk. Bewoners zien vanaf het buitenterras regelmatig boten voorbij komen. Een fraai en rustgevend gezicht. De omgeving is sowieso rustig maar wel met verschillende winkels in de buurt. De sfeer in de Merlinge zelf straalt ook rust uit en onze inrichting sluit goed aan bij de mensen die er wonen. Dat betekent geen hippe rode kuipstoeltjes of Jan de Bouvrie meubels maar vertrouwde spullen. Samen met de omvang zorgt dat ervoor dat de Merlinge voor onze bewoners ook echt als thuis voelt.

 

Hoe ziet de woning er uit?

Als bewoner heeft u een appartement tot uw beschikking dat bestaat uit een woon/slaapkamer en een eigen badkamer. Het appartement biedt voldoende ruimte om naast een bed en een kast ook wat van uw eigen vertrouwde spullen neer te zetten. Beide woongroepen beschikken ook over een eigen woonkamer en keuken. In die keuken worden dagelijks alle maaltijden verzorgd. Veel bewoners dragen hier actief aan bij. Het zelf schillen van de aardappelen en de bekende kookgeuren geven onze bewoners rust en vertrouwen. Het maakt de woongroep herkenbaar en daarmee eigen en veilig.  

Wat is er allemaal te doen?

De Merlinge biedt u als bewoner verschillende activiteiten. De activiteiten die georganiseerd worden zijn zowel voor groepen als voor de individuele bewoners. De activiteiten worden vaak opgehangen aan een thema zoals kerstmis, carnaval of wintersport en zijn veelal creatief. Denk hierbij aan kerststukjes maken, planten verzorgen, knutselen of kaarten schrijven. Ook draaien we regelmatig de muziek waar onze bewoners vroeger naar luisterden. Vele bewoners hebben daar nog goede en levendige herinneringen aan. In de kerstperiode verandert Arkel in een dorp vol lichtjes. Dan huren we een paar busjes en rijden we de bewoners rond. Daarmee kunnen ze rustig en optimaal van de geweldige sfeer genieten.   

U vindt hier een overzicht van alle faciliteiten in locatie De Merlinge.

Hoe ziet een dag er uit?

De dagen op de Merlinge hebben een vast ritme. Het is voor onze bewoners erg belangrijk dat de dagen in duidelijke en afgebakende blokjes en momenten zijn opgedeeld. Wij doen dit altijd in drieën: de voorbereiding, de activiteit zelf en de afsluiting. Deze voorspelbaarheid lijkt voor een buitenstaander misschien saai maar het geeft onze bewoners vertrouwen en houvast. De vaste momenten spelen zich onder meer af rondom de maaltijden, de rustperiodes en de activiteiten. De activiteiten zijn overigens altijd vrijwillig. Onze bewoners moeten niks. De vraag aan hen is altijd wat kunt u aan en wat wilt u.     

Hoe is de zorg geregeld?

Op de Merlinge is er een vast team van verzorgenden, ondersteuners en woonassistenten actief. Zij zorgen voor rust en stabiliteit op de woongroepen en zorgen er ook voor dat je als bewoner nooit alleen bent. Het zorgteam levert in samenwerking met familie en vrijwilligers omgevingszorg en gewoontegetrouwe zorg. Dat betekent ook een rustige en herkenbare sfeer dus bijvoorbeeld niet opeens heel hard en onverwacht gaan praten.

Wanneer kom ik in aanmerking?

U komt in aanmerking voor De Merlinge wanneer u een indicatie Zorgzwaartepakket (ZZP) van 5 of 7 heeft. In overleg met u, uw naasten en uw behandelaars beoordelen wij of De Merlinge u de juiste zorg kan bieden.

Vrijwilligers

De vrijwilligers van De Merlinge zijn van onschatbare waarde. Hun werk is divers. Vrijwilligers helpen bijvoorbeeld mee met allerlei activiteiten voor bewoners en begeleiden bewoners naar kerkdiensten, (ziekenhuis)afspraken en in het Senioren Internet Café. Ook zijn er vrijwilligers die één op één met een bewoner uitstapjes maken. Tenslotte helpen vrijwilligers op de groepen, bijvoorbeeld met koken en eten.

Voor meer informatie en om u aan te melden als vrijwilliger neemt u contact op met vrijwilligerscoördinator Dorota Dadak via d.dadak@rivas.nl.