04 februari 2021

Antwoord op veelgestelde vragen over corona en het ziekenhuis

Op deze pagina vindt u antwoord op veelgestelde vragen over het ziekenhuis en het coronavirus.

Mag ik iemand meenemen naar mijn afspraak in het ziekenhuis?

 • Kom alleen naar uw afspraak, dus zonder begeleiding. Dit is belangrijk, omdat we zien dat het vaak te druk is in het ziekenhuis. Dat maakt het moeilijk om 1,5 meter afstand te bewaren van elkaar en om zo de veiligheid te bewaken. Voor kinderen tot 18 jaar geldt dat zij samen met één volwassen begeleider mogen komen.
 • Kunt u écht niet alleen komen, dan mag u één begeleider meenemen. Extra begeleiders laten wij niet toe. Zij moeten buiten of in de auto wachten. Neem dus ook kinderen niet mee naar het ziekenhuis, tenzij de afspraak voor uw kind is.
 • Als u alleen naar het ziekenhuis komt, wilt u misschien dat een naaste met u meeluistert naar wat de zorgverlener u vertelt. In overleg met de zorgverlener kunt u dan uw naaste op uw mobiele telefoon bellen zodat hij of zij kan meeluisteren met uw gesprek.
 • Komt u met een begeleider naar het ziekenhuis, dan moeten u én uw begeleider voor uw bezoek de digitale vragenlijst naar gezondheidsklachten invullen. Zo weten wij of u gezondheidsklachten heeft die kunnen duiden op een besmetting met het coronavirus.

 

Is het veilig om naar het ziekenhuis te komen?

Het is veilig om het Beatrixziekenhuis te bezoeken. Wij nemen maatregelen om onze patiënten, bezoekers en medewerkers veilig te houden en om besmetting te voorkomen.

 • Het ziekenhuis is zo ingericht dat patiënten en bezoekers op 1,5 meter afstand van elkaar kunnen blijven.
 • We verdelen de afspraken over de dag, zodat er niet te veel patiënten op hetzelfde moment in het ziekenhuis zijn. Indien mogelijk, vinden afspraken telefonisch of via beeldbellen plaats.
 • Wij vragen iedereen - bezoekers, patiënten en begeleiders - om voor een bezoek aan het ziekenhuis enkele vragen over de gezondheid te beantwoorden via deze website. Na het beantwoorden van de vragen, krijgt u een advies op maat. Zo weten wij of u gezondheidsklachten heeft die kunnen duiden op een besmetting met het coronavirus. Zo kunnen wij de juiste voorzorgsmaatregelen nemen om samen met u het ziekenhuis veilig te houden.
 • Binnen het Beatrixziekenhuis geldt voor iedereen van 13 jaar en ouder een dringend advies om een mondneusmasker te dragen. Neem dit masker zelf mee.
 • Ook onze medewerkers dragen een mondneusmasker.
 • Patiënten met klachten die lijken op een coronabesmetting krijgen een medisch mondneusmasker bij de ingang. Bezoekers of begeleiders met gezondheidsklachten wordt strikt geadviseerd niet op bezoek te komen.
 • Onze medewerkers schudden geen handen. Zij zijn goed getraind in (hand)hygiëne. Zieke medewerkers blijven thuis en worden getest op het coronavirus, ook bij milde klachten. Indien nodig, bijvoorbeeld bij verkoudheid, dragen medewerkers een mondneusmasker.
 • Patiënten die besmet zijn met het coronavirus, verblijven in isolatie. Zij zijn dus gescheiden van andere patiënten en bezoekers.

Mag ik op bezoek bij een patiënt in het Beatrixziekenhuis?

Bezoek is heel belangrijk voor patiënten en het helpt bij herstel. Om onze patiënten, hun bezoek en onze medewerkers veilig te houden, zijn er wel regels verbonden aan bezoek. Deze leest u hier. Zo zorgen we er met elkaar voor dat het ziekenhuis een veilige plek blijft.

Hoe weet ik of mijn afspraak op de polikliniek doorgaat?

Als uw afspraak niet doorgaat, wordt u door ons gebeld. Als u niets hoort, kunt u er dus van uitgaan dat uw afspraak doorgaat.

Ik word over enkele weken geopereerd of opgenomen. Blijft mijn afspraak staan?

Helaas kunnen wij op dit moment hierover geen duidelijkheid geven. We plannen maximaal twee weken vooruit. U wordt zo snel als wij meer weten door ons gebeld of ontvangt een brief.

Hoe ver van tevoren krijg ik te horen of mijn afspraak of operatie wel of niet doorgaat?

Dit kunnen wij niet precies aangeven. Wij streven er naar om u zo snel mogelijk duidelijkheid te kunnen geven. Wij plannen de komende periode niet verder dan één tot twee weken vooruit. Dit betekent voor u dat wij niet eerder dan één of twee weken voordat uw afspraak plaatsvindt, contact opnemen.

Als ik ziek ben, kan ik dan naar mijn afspraak in het Beatrixziekenhuis?

Vul de online screening in via deze website. Deze geeft u advies op maat.

Moet ik een mondneusmasker op als ik naar het ziekenhuis ga?

In het Beatrixziekenhuis geldt een dringend advies om een mondneusmasker te dragen. Wij vragen u zelf een masker mee te nemen en dit voor binnenkomst op te doen.

Als u een afspraak heeft met een zorgverlener in het ziekenhuis en u heeft op een van de vragen uit de online screening 'ja' ingevuld, dan krijgt u van ons een medisch mondneusmaker.

Komt u op bezoek bij een patiënt en heeft u een van de vragen uit de online screening met 'ja' beantwoordt dan vragen wij u om niet op bezoek te komen.

Mag ik tijdens de avondklok van en naar het ziekenhuis reizen?

Als u tijdens de avondklok naar het ziekenhuis moet reizen, dan is dat toegestaan. Bijvoorbeeld wanneer u of een naaste dringend medische zorg nodig heeft, of vanwege een bevalling. Vul de 'Eigen verklaring avondklok' in en zorg dat u deze bij u heeft. U kunt de verklaring hier downloaden.
In het ziekenhuis hebben wij deze verklaring met een begeleidende brief klaarliggen voor iedereen die tijdens de avondklok het ziekenhuis verlaat.

Kan ik voor mijn afspraak ook weer terecht op de Lingepolikliniek?

De Lingepolikliniek is grotendeels gesloten. Voor bloedafname en afspraken met paramedici (fysiotherapie-ergotherapie-logopedie- diëtetiek) kunt u nog wel zoals gepland terecht op deze locatie. Alle andere afspraken vervallen of worden verplaatst. Patiënten worden hierover telefonisch geïnformeerd

Ik had een afspraak op de polikliniek, maar die is afgezegd. Wat nu?

U hoeft zelf niets te doen. Wij bellen u of sturen u een brief om een nieuwe afspraak met u in te plannen.

Kan ik zonder afspraak naar een inloopspreekuur?

De inloopspreekuren zijn nog niet geopend. Voor alle patiënten geldt dat een afspraak maken noodzakelijk is. Dit doen we om de druk op de wachtkamers te beperken en zo anderhalve meter afstand van elkaar te kunnen bewaren.

Wat kan ik zelf doen om verspreiding of besmetting in het ziekenhuis te voorkomen?

 • Bezoekt u het ziekenhuis als patiënt begeleider of bezoeker, vul dan vooraf deze digitale screening in. Neem de uitkomst van de vragenlijst mee en toon deze bij de ingang.
 • Houd 1,5 meter afstand van elkaar.
 • Draag een mondneusmasker.
 • Volg de instructies van onze medewerkers op.
 • Geef geen hand.
 • Was uw handen regelmatig met water en zeep en raak uw gezicht zo min mogelijk aan. Ontsmet  uw handen bij binnenkomst en bij vertrek uit het ziekenhuis.
 • Hoest en/of nies in de binnenkant van uw elleboog.
 • Gebruik wegwerpzakdoeken en gooi deze na gebruik weg.
 • Verlaat het ziekenhuis direct na uw afspraak via de aangegeven looproute met groene pijlen.

Hoeveel mensen mogen op bezoek bij een ziek kind?

 • Eén ouder of verzorger mag 24 uur per dag op bezoek. U mag dus ook blijven slapen.
 • Tijdens het bezoekmoment tussen 17.00 en 19.00 uur is daarnaast één extra bezoeker welkom.
 • Kinderen mogen niet meer op bezoek komen.

Meer informatie over bezoek aan patiënten in het Beatrix geboorte- en kindcentrum, vindt u hier.

Ik ben zwanger en heb een afspraak voor een echo. Mag mijn partner mee?

Wij vragen iedereen indien mogelijk alleen naar het ziekenhuis te komen, om drukte in het ziekenhuis te voorkomen. Maar we begrijpen uiteraard dat je een echo samen wilt beleven. Uw partner mag daarom wel mee bij:

 • de eerste echo rond de 8 weken
 • de echo rond de 12 weken
 • de 20-wekenecho

De begeleider mag geen klachten hebben die passen bij een infectie met het coronavirus, zoals verkoudheidsklachten, koorts, hoesten of benauwdheid. Vul  allebei voor uw bezoek aan het ziekenhuis de digitale screening in en neem de uitkomst mee naar het ziekenhuis.

Mag mijn partner bij de bevalling zijn?

Dat mag zeker. Uw partner mag bij de bevalling aanwezig zijn en mag bij u verblijven na de bevalling. Meer informatie over de bezoekregeling leest u op deze pagina.

Waar kan ik terecht met mijn vragen?

 • Voor alle algemene vragen over corona is er een landelijk informatienummer: 0800 1351.
 • Het RIVM geeft via de website duidelijk antwoord op veelgestelde vragen over uw gezondheid en de aanpak van Nederland in de strijd tegen het coronavirus.
 • Heeft u klachten die lijken op corona? Blijf thuis en laat u testen op corona. Bel voor een afspraak de GGD via 0800 1202. Houd uw BSN (Burgerservicenummer) bij de hand. Of maak online een testafspraak.
 • Voor alle vragen over het Beatrixziekenhuis, Rivas wijkverpleging en de verpleeghuizen van Rivas belt u met de Rivas Zorglijn 0900 8440.
 • ANBO heeft een speciaal telefoonnummer voor ouderen die graag een praatje willen maken of vragen hebben: 0348 46 66 66.
 • Voor patiënten die thuis zijn en nu niet in het ziekenhuis kunnen komen bestaat nu de mogelijkheid voor kosteloze begeleiding door geestelijk verzorgers via (beeld-)telefoon. In deze regio wordt dit verzorgd door het Centrum Levensvragen Drechtsteden Gorinchem e.o. De ondersteuning is beschikbaar voor alle mensen van 50+ en voor mensen in de palliatieve fase en hun naasten die behoefte hebben aan ondersteuning bij levensvragen. Het Centrum Levensvragen is bereikbaar via coordinator@centrum-levensvragen.nl of 078-2032345. Voor meer informatie kunt u terecht op https://centrum-levensvragen.nl/