19 juli 2021

Antwoord op veelgestelde vragen over corona en het ziekenhuis

Op deze pagina vindt u antwoord op veelgestelde vragen over het ziekenhuis en het coronavirus.

Mag ik iemand meenemen naar mijn afspraak in het ziekenhuis?

 • Kom alleen naar uw afspraak, dus zonder begeleiding. Dit is belangrijk, omdat we zien dat het vaak te druk is in het ziekenhuis. Kinderen tot 18 jaar mogen samen met één volwassen begeleider komen.
 • Kunt u echt niet alleen komen, dan mag u één begeleider meenemen. Extra begeleiders laten wij niet toe. Neem dus ook kinderen niet mee naar het ziekenhuis, tenzij de afspraak voor uw kind is.
 • Als u alleen naar het ziekenhuis komt, wilt u misschien dat een naaste met u meeluistert naar wat de zorgverlener u vertelt. In overleg met de zorgverlener kunt u dan uw naaste op uw mobiele telefoon bellen zodat hij of zij kan meeluisteren met uw gesprek.
 • Komt u met een begeleider naar het ziekenhuis, dan moeten u en uw begeleider voor uw bezoek de digitale vragenlijst naar gezondheidsklachten invullen. Zo weten wij of u gezondheidsklachten heeft die kunnen duiden op een besmetting met het coronavirus.

Is het veilig om naar het ziekenhuis te komen?

Het is veilig om het Beatrixziekenhuis te bezoeken. Wij nemen maatregelen om onze patiënten, bezoekers en medewerkers veilig te houden en om besmetting te voorkomen.

 • Het ziekenhuis is zo ingericht dat patiënten en bezoekers op 1,5 meter afstand van elkaar kunnen blijven.
 • We verdelen de afspraken over de dag, zodat er niet te veel patiënten op hetzelfde moment in het ziekenhuis zijn. Indien mogelijk, vinden afspraken telefonisch of via beeldbellen plaats.
 • Wij vragen iedereen - bezoekers, patiënten en begeleiders - om voor een bezoek aan het ziekenhuis enkele vragen over de gezondheid te beantwoorden via deze website. Na het beantwoorden van de vragen, krijgt u een advies op maat. Zo weten wij of u gezondheidsklachten heeft die kunnen duiden op een besmetting met het coronavirus. 
 • Patiënten met klachten die lijken op een coronabesmetting krijgen een medisch mondneusmasker bij de ingang. Bezoekers of begeleiders met gezondheidsklachten wordt strikt geadviseerd niet op bezoek te komen.
 • Onze medewerkers schudden geen handen. Zij zijn goed getraind in (hand)hygiëne. Zieke medewerkers blijven thuis en worden getest op het coronavirus, ook bij milde klachten. Indien nodig, bijvoorbeeld bij verkoudheid, dragen medewerkers een mondneusmasker.
 • Patiënten die besmet zijn met het coronavirus, verblijven in isolatie. Zij zijn dus gescheiden van andere patiënten en bezoekers.

Mag ik op bezoek bij een patiënt in het Beatrixziekenhuis?

Bezoek is heel belangrijk voor patiënten en het helpt bij herstel. Om onze patiënten, hun bezoek en onze medewerkers veilig te houden, zijn er wel regels verbonden aan bezoek. Deze leest u hier.

Hoe weet ik of mijn afspraak op de polikliniek doorgaat?

Als uw afspraak niet doorgaat, wordt u door ons gebeld. Als u niets hoort, kunt u er dus van uitgaan dat uw afspraak doorgaat.

Ik word over enkele weken geopereerd of opgenomen. Blijft mijn afspraak staan?

Helaas kunnen wij op dit moment hierover geen duidelijkheid geven. We plannen maximaal twee weken vooruit. U wordt zo snel als wij meer weten door ons gebeld of ontvangt een brief.

Hoe ver van tevoren krijg ik te horen of mijn afspraak of operatie wel of niet doorgaat?

Dit kunnen wij niet precies aangeven. Wij streven er naar om u zo snel mogelijk duidelijkheid te kunnen geven. Wij plannen de komende periode niet verder dan één tot twee weken vooruit. Dit betekent voor u dat wij niet eerder dan één of twee weken voordat uw afspraak plaatsvindt, contact opnemen.

Als ik ziek ben, kan ik dan naar mijn afspraak in het Beatrixziekenhuis?

Vul de online screening in via deze website. Deze geeft u advies op maat.

Moet ik een mondneusmasker op als ik naar het ziekenhuis ga?

Het is niet nodig om een mondneusmasker te dragen. Ook onze medewerkers dragen niet standaard een mondneusmasker. Zij dragen uiteraard wel een mondneusmasker bij alle medische handelingen of onderzoeken waarvoor dit altijd al vereist was. Ook dragen zij een medisch mondneusmasker als zij geen 1,5 meter afstand kunnen houden. Vindt u het prettiger als uw zorgverlener wel een mondneusmasker draagt, dan kunt u dit uiteraard aangeven.

Kan ik voor mijn afspraak ook weer terecht op de Lingepolikliniek?

De Lingepolikliniek is grotendeels gesloten. Voor bloedafname en afspraken met paramedici (fysiotherapie-ergotherapie-logopedie- diëtetiek) kunt u nog wel zoals gepland terecht op deze locatie. Alle andere afspraken vervallen of worden verplaatst. Patiënten worden hierover telefonisch geïnformeerd

Ik had een afspraak op de polikliniek, maar die is afgezegd. Wat nu?

U hoeft zelf niets te doen. Wij bellen u of sturen u een brief om een nieuwe afspraak met u in te plannen.

Hoeveel mensen mogen op bezoek bij een ziek kind?

 • Op de kinderafdeling zijn twee ouders of verzorgers de hele dag welkom.
 • Eén ouder of verzorger mag bij het kind overnachten.
 • Er zijn op de kinderafdeling twee bezoekuren: tussen 15.30 en 16.30 uur en 19.00 en 20.00 uur.
 • Tijdens deze bezoekuren zijn naast de aanwezige ouders of verzorgers maximaal één extra volwassen bezoeker en één kind tot 18 jaar welkom.
 • Het bezoek mag elkaar niet afwisselen.

Meer informatie over bezoek aan patiënten in het Beatrix geboorte- en kindcentrum, vindt u hier.

Ik ben zwanger en heb een afspraak voor een echo. Mag mijn partner mee?

Wij vragen iedereen indien mogelijk alleen naar het ziekenhuis te komen, om drukte in het ziekenhuis te voorkomen. Maar we begrijpen uiteraard dat je een echo samen wilt beleven. Uw partner mag daarom wel mee bij:

 • de eerste echo rond de 8 weken
 • de echo rond de 12 weken
 • de 20-wekenecho

De begeleider mag geen klachten hebben die passen bij een infectie met het coronavirus, zoals verkoudheidsklachten, koorts, hoesten of benauwdheid. Vul  allebei voor uw bezoek aan het ziekenhuis de digitale screening in en neem de uitkomst mee naar het ziekenhuis.

Mag mijn partner bij de bevalling zijn?

Dat mag zeker. Uw partner mag bij de bevalling aanwezig zijn en mag bij u verblijven na de bevalling. Meer informatie over de bezoekregeling leest u op deze pagina.

Waar kan ik terecht met mijn vragen?

 • Voor alle algemene vragen over corona is er een landelijk informatienummer: 0800 1351.
 • Het RIVM geeft via de website duidelijk antwoord op veelgestelde vragen over uw gezondheid en de aanpak van Nederland in de strijd tegen het coronavirus.
 • Heeft u klachten die lijken op corona? Blijf thuis en laat u testen op corona. Bel voor een afspraak de GGD via 0800 1202. Houd uw BSN (Burgerservicenummer) bij de hand. Of maak online een testafspraak.
 • Voor alle vragen over het Beatrixziekenhuis, Rivas wijkverpleging en de verpleeghuizen van Rivas belt u met de Rivas Zorglijn 0900 8440.
 • ANBO heeft een speciaal telefoonnummer voor ouderen die graag een praatje willen maken of vragen hebben: 0348 46 66 66.
 • Voor patiënten die thuis zijn en nu niet in het ziekenhuis kunnen komen bestaat nu de mogelijkheid voor kosteloze begeleiding door geestelijk verzorgers via (beeld-)telefoon. In deze regio wordt dit verzorgd door het Centrum Levensvragen Drechtsteden Gorinchem e.o. De ondersteuning is beschikbaar voor alle mensen van 50+ en voor mensen in de palliatieve fase en hun naasten die behoefte hebben aan ondersteuning bij levensvragen. Het Centrum Levensvragen is bereikbaar via coordinator@centrum-levensvragen.nl of 078-2032345. Voor meer informatie kunt u terecht op https://centrum-levensvragen.nl/