08 december 2016

Bijzonder kunstwerk onthuld in Tiendwaert

Onlangs werd in verpleeghuis Tiendwaert in Hardinxveld-Giessendam het kunstwerk ‘De levensboom’ onthuld door Mathilde, leerling van de Wilhelminaschool en mevrouw Donker, bewoonster van Tiendwaert. Afgelopen juni werkten leerlingen uit groep 8 van de Wilhelminaschool in Hardinxveld-Giessendam samen met bewoners van Tiendwaert aan het kunstwerk voor het verpleeghuis. De basisschool was voorheen gevestigd op deze locatie. Jong en oud hebben daarom herinneringen aan deze plek en dat wordt met het kunstwerk uitgebeeld.

Levensboom
De leerlingen maakten met hulp van kunstenaar Piet Versteeg speciale stenen. ‘Iedere leerling maakte zijn eigen steen’, verduidelijkt Piety Nijhoff, teamleider van Tiendwaert. ‘Het zijn Japanse spekstenen die iedereen goed kan bewerken. Met behulp van schaven, vijlen en beitels gaf iedereen vorm aan de steen.’ Bewoners, voor wie dit mogelijk was, hielpen mee en ontwierpen ook een steen. ‘Zo komt op verschillende wijzen jong en oud samen in het kunstwerk.’ De boom wordt een levensboom genoemd omdat die symbool staat voor het feit dat ieder persoon, jong of oud, er mag zijn, zijn/haar eigen ruimte heeft en een aandeel in het leven. De vrienden van Tiendwaert schonk deze activiteit aan de bewoners van Tiendwaert.

Kunstprojecten
In 2016 zijn er vijf kunstprojecten geweest in Tiendwaert. Drie ervan in samenwerking met basisscholen De Driemaster en de Wilhelminaschool. De anderen waren met kunstenares Anne van den Heuvel bij het maken van een wandkleed en meneer van Hofwegen, bewoner van Tiendwaert met aquarellen.