17 juli 2019

Europese vakantiebestemmingen en mazelen: zo bereidt u zich goed voor

Gaat u binnenkort met kleine kinderen op vakantie binnen Europa? Lees dan verder. In een aantal landen heerst mazelen. Voor een aantal van deze landen is het advies om kinderen in de leeftijd van 6 tot 14 maanden de vaccinatie BMR (bof, mazelen en rode hond) te geven. Een goede voorbereiding is het halve werk. Het aangepaste RIVM-advies voor reizen binnen Europa leggen we daarom in het kort aan u uit:

Vaccinatie bof, mazelen en rode hond
Normaal krijgen kinderen van 14 maanden een vaccinatie tegen bof, mazelen en rode hond. Op deze leeftijd is de bescherming op lange termijn het best. Voor uw kind tussen de 6 en 12 maanden dat een groot risico loopt op een mazeleninfectie tijdens de vakantie, kunt u nu eerder de vaccinatie aanvragen. Zo is uw kind goed beschermd tegen besmetting. Onze medewerkers vaccineren kinderen onder de leeftijd van 14 maanden niet met de vaccinatie BMR. Hiervoor kunt u terecht bij de GGD, op werkdagen van 9.00 tot 16.30 uur, bereikbaar via (078) 770 85 00.

Voor vakantiegangers naar: Roemenië, Oekraïne en Noord-Macedonië
Advies: U kunt het beste uit voorzorg de vaccinatie tegen bof, mazelen en rode hond voor uw kind aanvragen.

Voor vakantiegangers naar: Frankrijk, Italië, Polen, Bulgarije, Polen, Tsjechië, Slowakije, Italië, Frankrijk, Bulgarije, Litouwen, Bosnië-Herzegovina en de orthodox Joodse gemeenschap in Londen.
U kunt het beste uit voorzorg de vaccinatie tegen bof, mazelen en rode hond voor uw kind aanvragen als u:
•    Verblijft bij familie of vrienden thuis en veel contact heeft met de lokale bevolking.

Toelichting: Mazelen komen het meest voor onder de lokale bevolking. U doet er goed aan om uzelf en uw kind goed te beschermen.

U hoeft geen vaccinatie tegen bof, mazelen en rode hond voor uw kind te halen, als u:
•    Overnacht op een camping, in een hotel of een appartement.

Toelichting: Mazelen komen het meest voor onder de lokale bevolking. De lokale bevolking is echter ondervertegenwoordigd op campings en in hotels of appartementen voor toeristen.

Nogmaals vaccineren bij vaccinatie
Als uw kind voor de leeftijd van 1 jaar een vaccinatie tegen bof, mazelen en ronde hond heeft gekregen, is alsnog een tweede BMR-vaccinatie nodig als uw kind 14 maanden oud is. Zorg ervoor dat u goed geïnformeerd blijft. De afdeling reizigersvaccinaties van de GGD deelt recente informatie over adviezen rondom benodigde vaccinaties en aanvullende reisinformatie.
 
Heeft u specifieke vragen over de mazelen, de vervroegde BMR vaccinatie, hoe u deze aanvraagt of in welke mate u en uw kind het risico lopen met mazelen besmet te worden? Neemt u dan contact op met de afdeling infectieziektebestrijding van de GGD. Dit kan telefonisch op werkdagen van 9.00 tot 16.30 uur via (078) 770 85 00.

Meer informatie vindt u op de website van het RIVM