06 juli 2020

Frank Dane opent Beatrix geboorte- en kindcentrum

Gloednieuw centrum in Beatrixziekenhuis biedt geïntegreerde zorg voor moeder en kind

Het Beatrixziekenhuis in Gorinchem neemt vandaag het Beatrix geboorte- en kindcentrum in gebruik. Deze gloednieuwe afdeling biedt zorg aan zwangeren, moeders en kinderen. De opening van het deze afdeling is het slotstuk van de verbouwing van alle verpleegafdelingen in het Beatrixziekenhuis over een periode van twee jaar. In het geboorte- en kindcentrum zijn de Kinderafdeling en afdeling Verloskunde samengevoegd om de beste medische zorg te bieden bij bevallingen en aan kinderen. Door de samenvoeging van twee afdelingen ontstaat een nieuwe manier van geïntegreerde zorg voor ouder en kind. Anja Blonk, directeur van het Beatrixziekenhuis: ‘De verbouwing van deze afdeling was er één met hindernissen. De Coronacrisis dwong ons om plannen te wijzigen en planningen om te gooien. Ik ben heel blij dat we met een minimale vertraging in de bouwplanning zo’n prachtig resultaat hebben bewerkstelligd.’

Beatrix- geboorte- en kindcentrum: eigentijds, luxe en gastvrij
In het Beatrix geboorte- en kindcentrum is de afdeling Verloskunde samengevoegd met de Kinder- en jeugdafdeling. Het centrum, gelegen op de vijfde etage van het Beatrixziekenhuis, biedt zwangere vrouwen vijf ruime verlossuites met eigen sanitair en indien gewenst een bevalbad of ontspanbad. Ruimtelijkheid, een rustige uitstraling en privacy zijn leidend geweest in het ontwerp van deze vleugel van het ziekenhuis. Net zo ruim en luxe ingericht als de verlossuites zijn de acht kraamsuites, waar vrouwen indien nodig na hun bevalling kunnen verblijven. De kamers bieden voldoende ruimte en voorzieningen, zodat naast moeder en kind, ook de partner comfortabel op dezelfde kamer kan verblijven.

Ook in de vleugel waar kinderen worden verpleegd is meer ruimte voor privacy gekomen, en voorop staat een vrolijk design om kinderen af te leiden en zich op hun gemak te laten voelen. Deze kamers bieden ruimte aan ouders om te overnachten. De mogelijkheid voor ouders om op elk gewenst moment dichtbij hun zieke kind te zijn, zorgt voor een situatie die bijdraagt aan het welzijn van het kind en de privacy van het gezin. De kinderafdeling heeft 23 bedden waarvan zeven in gebruik genomen kunnen worden door kraamvrouwen als de baby op de kinderafdeling moet verblijven.

Opening door 538-dj Frank Dane
De opening van een nieuwe verpleegafdeling is normaal een feestelijk moment met medewerkers en gasten. Maar in deze coronatijd is een dergelijke bijeenkomst onverstandig. Daarom is een bijzondere manier gevonden om de opening alsnog een feestelijk tintje te geven. Ziekenhuisdirecteur Anja Blonk en radio-dj Frank Dane openden in deze video samen het geboorte- en kindcentrum. Eerder vertelde Frank Dane in de 538 Ochtendshow over de geboorte van zijn zoon in het Beatrixziekenhuis. Zijn mooie verhaal was reden om hem te vragen deze opening te verzorgen.