29 oktober 2019

Huisartsen raadplegen dermatologen via app voor snelle diagnose en behandeladvies

De toename van huidkanker vraagt om aanpassingen in de organisatie van huidkankerzorg, stelt het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) vandaag in het rapport Huidkanker in Nederland. Hierin zijn de ontwikkelingen van de afgelopen dertig jaar onderzocht. Voor goed geregelde huidkankerzorg kunnen huisartsen en patiënten in de regio prima rekenen op Michelle El Seady-Rol en Erman Orman, dermatologen van het Beatrixziekenhuis. Via app Ksyos kunnen huisartsen de dermatologen makkelijk om diagnose en (behandel)advies vragen. Dit draagt bij aan minder kosten in de zorg; een verwijzing of ziekenhuisbezoek is daardoor in 75% van de gevallen niet meer nodig.

Handige app
Om efficiënt met de dermatologen te communiceren, gebruiken huisartsen een app. Die werkt bijzonder eenvoudig. Met een smartphone maakt de huisarts een aantal foto’s van de huidaandoening. Die stuurt hij vervolgens met een korte toelichting, beveiligd, via het patiëntdossier naar de dermatologen.

Eigentijdse werkwijze
De dermatologen streven ernaar huisartsen op de dag van de online aanvraag van een diagnose en een advies te voorzien. De huisarts heeft dan in bijna alle gevallen dezelfde werkdag een beoordeling terug van een van de dermatologen. Op basis hiervan weten huisartsen zeker dat patiënten alleen naar de dermatoloog gaan als het nodig is. En wanneer er twijfel is over de diagnose of behandeling? Of als de huisarts behoefte heeft aan een second opinion? Dan kan de huisarts de mogelijke vervolgbehandeling afstemmen met de dermatologen.

Deze manier van werken is snel en eigentijds. De zorg wordt daar gegeven waar die hoort. Patiënten zijn met deze werkwijze ook snel en juist geïnformeerd en goed geholpen. En het voorkomt onnodige bezoeken aan de specialist in het ziekenhuis.

Is het toch nodig, dan kunnen patiënten over het algemeen snel bij de dermatologen terecht. De huidige wachttijd in Gorinchem bedraagt momenteel één tot twee weken.