07 december 2020

Kerstboom Beatrixziekenhuis prachtig symbool voor goede doelenactie Lichtjes voor Beatrix

Met de benefietactie ‘Lichtjes voor Beatrix’ wil de Ronde Tafel 63 Gorinchem geld inzamelen voor het Beatrixziekenhuis. Op maandag is de tien meter hoge kerstboom voor het Beatrixziekenhuis geplaatst. De boom, met ruimte voor duizenden lampjes, is het middelpunt van de benefietactie ‘Lichtjes voor Beatrix’. Bedrijven en particulieren kunnen de lampjes in de enorme kerstboom sponsoren en op die manier letterlijk voor verlichting zorgen. De opbrengst komt volledig ten goede aan het Beatrixziekenhuis. De lampjes in de boom, die zorgden voor magisch licht, zijn maandagavond aangestoken door burgemeester Reinie Melissant, chirurg Frank Logeman van het Beatrixziekenhuis en Matthijs Bakker van de Ronde Tafel 63 Gorinchem.

Magisch licht
Voor zorgprofessionals en patiënten van het Beatrixziekenhuis geldt dat dit een heftige periode is door corona. De Ronde Tafel 63 wil daarom graag letterlijk voor licht zorgen. De burgemeester steekt een lichtje op voor alle zorgverleners en patiënten in het ziekenhuis en voor alle Gorkummers die in deze tijd iets voor een naaste doen. De gemeente Gorinchem laat al 200 lichtjes branden.

Plannen met de opbrengst
Met de opbrengst van de actie Lichtjes voor Beatrix gaat het ziekenhuis projecten mogelijk maken die het welzijn van patiënten bevorderen en die verblijf in het ziekenhuis voor en het leven van patiënten ná een ziekenhuisopname verbeteren. Er is gekozen voor twee belangrijke projecten die de levenskwaliteit van patiënten vergroten. Projecten die veel verder gaan dan medische zorg alleen, maar die kijken naar de mens achter de patiënt.

Cold cap voor oncologiepatiënten

Hoofdhuidkoeling met de cold cap kan haaruitval door chemotherapie voor oncologiepatiënten tegengaan. De cold cap is een ijskoude kap die tijdens en na een chemokuur in het ziekenhuis op het hoofd wordt gedragen. De kou vernauwt de bloedvaten, zodat de chemotherapie de haarwortel niet bereikt. Bij diverse soorten chemotherapie is dit toepasbaar, zodat de haren op het hoofd niet of minder uitvallen. De vraag naar de twee cold caps die het Beatrixziekenhuis beschikbaar heeft is zó groot dat niet aan alle vragen kan worden voldaan. Daardoor moeten we regelmatig patiënten teleurstellen. Voor 17.000 euro kunnen we een extra cold cap aanschaffen en zo nog meer patiënten deze therapie bieden.

Bea Beweegt
In een gemiddeld ziekenhuis liggen patiënten 60 tot 90% van de tijd in bed. Ligt een patiënt tijdens een ziekenhuisopname een week in bed, dan neemt spiermassa met maar liefst 10 tot 15% af. Tien dagen in bed liggen, staat zelfs gelijk aan een lichamelijke veroudering van 15 jaar.
‘De hele dag op bed liggen, zoals nu nog steeds de standaard is, brengt nog veel meer risico’s met zich mee’, vertelt chirurg Frank Logeman. ‘De breinfunctie neemt af, herstel duurt langer, het hart en de longen gaan achteruit en het risico op complicaties zoals trombose neemt toe.’ Daarom heeft het Beatrixziekenhuis Bea beweegt geïntroduceerd. Dit beweegprogramma stimuleert alle patiënten om uit bed te komen en zo veel mogelijk te bewegen.
‘Om patiënten op maat mogelijkheden aan te bieden, zijn hulpmiddelen nodig zoals hometrainers, halters, trekbanden en het aanleggen van goede en stimulerende looproutes voor patiënten’, vertelt chirurg Frank Logeman. ‘Door al in het ziekenhuis te bewegen, herstellen patiënten sneller, is de kans groter dat zij weer zelfstandig naar huis kunnen, hebben ze een minder grote dip na een operatie, ervaren zij minder pijn en is er minder kans op complicaties – de voordelen zijn enorm.’

Lichtjes voor Beatrix
Lichtjes voor het Beatrix is een initiatief van de Ronde Tafel 63 Gorinchem. Het doel van de actie is om onze zorgprofessionals en patiënten in het Beatrixziekenhuis een hart onder de riem te steken tijdens deze donkere dagen en na dit uitzonderlijke jaar. Bedrijven en particulieren kunnen de lampjes in de enorme kerstboom sponsoren via de website lichtjesvoorbeatrix.nl en op die manier letterlijk voor verlichting zorgen. De opbrengst van Lichtjes voor Beatrix komt volledig ten goede aan het Beatrixziekenhuis. We vinden het fantastisch mooi en zijn superblij met deze actie!