03 februari 2020

Patiënt met staar kan snel en dagelijks terecht voor onderzoek

Patiënt met cataract kan snel en dagelijks terecht voor onderzoek.

Als de huisarts staar bij u vermoedt, wordt u verwezen naar de oogarts voor verder onderzoek. In het Beatrixziekenhuis kunt u snel én dagelijks terecht bij de oogartsen. In de spreekuuragenda zijn dagelijks plekken ingepland zodat u bij een vermoeden van staar met voorrang op andere patiënten naar de oogartsen kunt.

Vaak maar één poli-afspraak
Meestal is bij staar één poli-afspraak voldoende voor het onderzoek, de diagnose en het behandelplan. De oogartsen gebruiken sinds een jaar de nieuwste en meest precieze apparatuur om staar vast te stellen. Zowel bij de oogmetingen op de polikliniek, die nodig zijn om te bepalen of er sprake van staar en welke sterkte de kunstlens moet hebben, als bij de operatie. Het Beatrixziekenhuis onderscheidt zich hiermee van andere ziekenhuizen. De oplossing voor staar is dat de oogarts een kunstlens in het oog zet. En dankzij de ultramoderne technieken op de OK gebeurt dat met een nog grotere precisie.

Onderzoek en diagnose
U kunt elke dag van de week terecht in Gorinchem en in Leerdam op dinsdag, donderdag en om de week op maandag. Door toepassing van hypermoderne technieken, kunnen de oogartsen staar vaststellen en de optimale sterkte van de kunstlens nóg nauwkeuriger bepalen.

Operatie
Ook op de operatiekamer maken de oogartsen gebruik van de modernste technieken. Zo werken zij met een high tech microscoop die herkent op basis van eerder verkregen resultaten uit de oogmeting op de polikliniek. De gegevens worden op een slimme digitale manier tijdens de operatie “gekoppeld” met de foto’s die de microscoop registreert. De oogartsen kunnen door deze hypermoderne techniek met een nog grotere precisie de staar verhelpen door een kunstlens in het oog plaatsen. Dit is vooral van belang bij een bepaald soort lens, de zogenaamde torische lens. De oogarts hoeft de plek voor de lens hierdoor niet meer met de hand af te tekenen.

Druppelverdoving
De operatie aan staar verloopt heel snel. Ook de verdoving gebeurt, bij wie dit medisch mogelijk is, op een vernieuwende, patiëntvriendelijke manier. Door druppelverdoving is een injectie in het oog om de verdoving in te spuiten,of algehele verdoving, bij het grootste deel van de patiënten namelijk overbodig. In een jaar worden ruim 1000  patiënten met staar door de oogartsen behandeld.

Nazorg
Het resultaat van het plaatsen van de kunstlens is over het algemeen zeer goed. Een dag na de operatie aan staar neemt de verpleegkundige telefonisch contact op voor een telefonische screening. Vier weken na de operatie aan staar komt u terug voor de controle op de polikliniek.