16 november 2020

Supersnelle test voor corona en griep in Beatrixziekenhuis

Het Beatrixziekenhuis heeft een supersnelle combinatietest beschikbaar voor griep en corona. Patiënten die op de Spoedeisende Hulp van het Beatrixziekenhuis komen en die opgenomen moeten worden in het ziekenhuis, weten zo in dertig minuten of zij met een van deze virussen besmet zijn.

Internist-infectioloog Hannah Visser

Hannah Visser, internist-infectioloog in het Beatrixziekenhuis vertelt hoe blij ze is met de test. ‘Als een patiënt op de Spoedeisende Hulp komt met klachten die duiden op een besmetting met het coronavirus of griepvirus, dan volgen we een standaardprocedure om mogelijke verdere besmettingen te voorkomen. Die patiënt gaat dan dus in isolatie. Dat betekent dat medewerkers, wanneer zij met de patiënt in contact komen, beschermende kleding moeten dragen. Daar kleven best wat nadelen aan: het is belastend en warm voor medewerkers, kost energie en tijd, het is duur, inefficiënt en milieubelastend. Dankzij de sneltest weten we binnen dertig minuten of iemand besmet is en kunnen we onnodige isolatie voorkomen –heel erg prettig voor de patiënt zelf. Bovendien kunnen we met zo’n snelle test nog sneller de juiste behandeling starten.’

Omdat er landelijk een tekort is aan deze specifieke test, is de test alleen inzetbaar voor onze patiënten die binnenkomen op de Spoedeisende Hulp en die daarna een bed in het ziekenhuis nodig hebben.

Zo werkt de test

Bij de patiënt wordt op de Spoedeisende Hulp met een wattenstaaf een uitstrijkje genomen uit de neus en keel. Bij Result Laboratorium in het Beatrixziekenhuis wordt dit materiaal direct na afname met speciale apparatuur van RLM getest en binnen een half uur verschijnt automatisch de uitslag.