20 januari 2020

Mondharmonicaclub Ademnoot viert tienjarig bestaan met jubileumoptreden

Iedere week komt een enthousiaste groep vrijwilligers en longpatiënten samen in Het Gasthuis in Gorinchem om muziek te maken. Steevast iedere donderdag, al tien jaar lang. Voor de lol en de gezelligheid, maar in de eerste plaats voor broodnodige therapie. Mondharmonicaclub Ademnoot helpt namelijk mensen met een chronische longaandoening om een betere conditie te krijgen en om beter adem te halen. Het tienjarig bestaan wordt op donderdag 30 januari feestelijk gevierd met een jubileumoptreden in Rivaslocatie De Schutse in Gorinchem.

Longziekten en de mondharmonica
Het bespelen van de mondharmonica kan een positief effect hebben bij een longziekte. Daarom is tien jaar geleden binnen Rivas Mondharmonicaclub Ademnoot opgericht. De mondharmonica is het enige blaasinstrument dat zowel in- als uitademend wordt bespeeld. Regelmatig mondharmonica spelen is een beproefde methode om de ademhaling beter te leren reguleren en om conditie op te bouwen.

Ademhalingstechnieken en lotgenotencontact
Jan Pierik (mondharmonica) en Jan de Graaff (accordeon) van mondharmonicavereniging de Hohner Boys uit Spijk zijn sinds dag één de drijvende kracht achter Ademnoot. Samen met een groep vrijwilligers staan zij afwisselend iedere donderdag paraat voor een vrolijk uur mondharmonicablazen. De Graaff: ‘Deelnemers zijn zeer enthousiast over Ademnoot. Ze hebben niet alleen dagelijks baat bij de ademhalingstechnieken die ze oppikken in de lessen, maar ook de gezelligheid van de groep telt mee. Het is een prettige plek om te praten met lotgenoten over waar je tegenaan loopt als longpatiënt.’ Pierik: ‘De meeste deelnemers kunnen geen noot lezen, dus wij zetten noten om in cijfers. Zo kan iedereen meedoen. Inmiddels hebben we ruim 90 nummers op het repertoire.’

Jubileumoptreden
Het jubileumoptreden van Ademnoot vindt plaats op donderdag 30 januari van 14.30 tot 16.00 uur in woonzorgcentrum De Schutse (Mollenburgseweg 14, Gorinchem). In de pauze zijn een hapje en drankje inbegrepen. Er is een beperkt aantal kaarten beschikbaar .Tickets kosten € 3,50 en zijn bij de entree verkrijgbaar. U kunt vooraf een kaart reserveren via e-mailadres claire.zwaan@rivas.nl.
Op het programma staan klassiekers zoals Tulpen uit Amsterdam, Twee ogen zo blauw en Droomland.