Advies voor een salicylatenbeperkte voeding

Acetylsalicylzuur in pijnstillers kan overgevoeligheidsreacties zoals astma geven. Veel voedingsmiddelen bevatten van nature salicylaten. Voorbeelden zijn de meeste vruchten, bepaalde groenten en kruiden. Men gaat er nogal eens vanuit dat deze natuurlijke salicylaten ook overgevoeligheidsreacties zouden kunnen veroorzaken. In de wetenschappelijke literatuur zijn echter geen studies bekend waarin overgevoeligheid voor natuurlijke salicylaten is aangetoond. Meestal is het dan ook niet nodig dat een dieet vrij van natuurlijke salicylaten gevolgd wordt. Ook als iemand heftig op de acetylsalicylzuur in aspirine reageert, is dit het geval.

In de praktijk zijn een aantal patiënten bekend die ondanks het ontbreken van wetenschappelijk bewijs wel goed reageren op een dieet waarin een beperkte hoeveelheid natuurlijke salicylaten voorkomt. Wat het onderliggende mechanisme in het lichaam is waardoor iemand beter gedijt door dit dieet, is helaas niet bekend.

Het dieet dat bij een positief effect op de klachten van de patiënt gevolgd wordt, bestaat uit een beperking van voedingsmiddelen die rijk zijn aan salicylaten. Hierbij gaat het met name om de volgende voedingsmiddelen:
alle bessen, kersen, aardbeien, abrikozen, ananas, perziken, meloenen, dadels, pruimen, druiven, rozijnen, sinaasappels, grapefruit, mandarijnen, broccoli, komkommer, aubergines, augurk, courgette, witlof, spinazie, andijvie en waterkers. Verder komen in alle kruiden en specerijen, thee, amandelen, pinda's en honing salicylaten voor.

De mate van beperking hangt af van de mate waarin de patiënt gewend is bepaalde voedingsmiddelen te gebruiken. De zeer kleine hoeveelheid natuurlijke salicylaten die in geur- en smaakstoffen (bestanddelen van diverse aroma's) voorkomt, verdient geen aandacht. Mocht er al sprake zijn van een overgevoeligheid voor de natuurlijke salicylaten dan is immers sprake van een drempelgevoeligheid. De spoortjes aan natuurlijke salicylaten in aromastoffen zullen deze persoonlijke drempelgevoeligheid niet overschrijden.

Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website toont video’s van YouTube en Vimeo. Dergelijke partijen plaatsen cookies (third party cookies). Als u deze cookies niet wilt, kunt u dat hier aangeven. U kunt dan geen video’s op deze website zien. Wij plaatsen zelf ook cookies om onze site te verbeteren. Deze gegevens worden niet aan derden verstrekt.

Lees meer over het cookiebeleid