Catrien Brandenberg (70) uit Woudrichem

Catrien is sinds 2000 als vrijwilliger actief in het Beatrixziekenhuis. Catrien is begonnen toen haar ouders in acht weken tijd allebei overleden. Er ontstond een zwart gat, dat ze graag wilde invullen. Daarnaast heeft haar zoon jaren daarvoor in het ziekenhuis gelegen en toen hadden de vrijwilligers in het ziekenhuis haar aandacht al getrokken.

Wat doet u als vrijwilliger?
"Ik kom wekelijks één of twee dagdelen naar het Beatrixziekenhuis in Gorinchem om als vrijwilliger te werken bij patiëntentransport. Mijn taak bestaat uit vervoeren van patiënten die bijvoorbeeld een röntgenfoto moeten laten maken, of een hartfilmpje. Ook kan het zijn dat iemand naar de gips- de operatiekamer of de uroloog moet. Soms kan de patiënt in een rolstoel een andere keer moet hij of zij met een bed worden vervoert. Met een rolstoel kun je dat alleen, met een bed ga je met een collega. Wij worden ingedeeld in groepjes van 5 á 6 personen per dagdeel, één derde van ons zijn betaalde krachten, twee derde zijn vrijwilligers. Ondanks dat het vrijwilligerswerk is, heb je toch de verantwoording om in een rooster mee te draaien. Er wordt op je gerekend. Moet je wel eens vrij zijn, is dat geen enkel probleem. In overleg kan dit altijd worden geregeld."

Wat vindt u zo bijzonder aan het vrijwilliger zijn?
"Het mooie aan dit werk is, dat je mensen voor wie een operatie of onderzoek spannend is, gerust probeert te stellen, door een vriendelijke woordje te doen. Ook is het voor verplegend personeel, waar de werkdruk vaak erg hoog is, handig dat wij het vervoer doen, zodat zijn aan hun werk kunnen blijven. Elke keer weer een dankbaar gevoel, om iets voor “de ander”, hoe klein ook, te kunnen betekenen."

Wilt u ook aan de slag als vrijwilliger bij Rivas Zorggroep?