Ademhalingsondersteuning door middel van BiPAP

De behandeling

BiPAP staat voor Bilevel Positive Airway Pressure. Het geeft u ondersteuning van uw ademhaling met als doel het zuurstof- en koolzuurgehalte op het gewenste peil te brengen en te houden. Deze behandeling is bestemd voor patiënten met een ziekte waardoor er problemen zijn met de ademhaling. Hierdoor wordt er in de longen niet genoeg zuurstof opgenomen en kan er niet genoeg koolzuur worden afgegeven.

Tijdens de behandeling

U krijgt een masker op uw gezicht, dat via een slang in verbinding staat met de machine. Dit masker wordt vastgemaakt met behulp van klittenband. Als u het masker op uw gezicht krijgt, kan dit een benauwd gevoel geven. Als u rustig ademhaalt merkt u dat het ademhalen makkelijker gaat.

De arts en verpleegkundige blijven bij u in de buurt als er gestart wordt met de behandeling.

Soms geeft het apparaat een pieptoon. De verpleegkundige komt dan naar u toe om het apparaat te controleren. Oorzaak van de pieptoon kan bijvoorbeeld zijn dat het masker niet meer goed zit.

Tijdsduur

De beademingsmachine wordt gebruikt tot het probleem met uw longen is gestabiliseerd en u weer zonder ondersteuning kunt ademhalen. Om het effect van de behandeling te meten wordt er regelmatig bloedgasmetingen gedaan. Hiermee worden zuurstof- en koolzuurgehalte in het bloed bepaald en gecontroleerd. Dit gebeurt door het afnemen van bloed uit een slagader, dit zal meestal de polsslagader zijn. De specialist kan aan de bloedgaswaarden zien of de instelling van het apparaat aangepast moet worden en of de behandeling aanslaat. Als de behandeling aanslaat duurt deze enkele uren.

Na de behandeling

  • De eerste twee uur mag u niet eten of drinken.
  • Indien de behandeling goed aanslaat en de bloedgaswaarden acceptabel zijn kan de verpleegkundige het masker even afdoen, zodat u wat kunt eten of drinken (na 2 uur).

Contact

Deze informatie is bedoeld om u en uw familie te informeren over BiPAP. Als u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft, stelt u deze dan gerust aan de arts of verpleegkundige.