Netvliesloslating

Voor de behandeling van een netvliesloslating wordt u doorverwezen naar een tertiair behandelcentrum (bijvoorbeeld Het Oogziekenhuis Rotterdam).

De behandeling

Uitwendige operatie: cerclage/plombe
Bij een uitwendige operatie wordt rondom het oog een bandje (cerclage) aangebracht. Vervolgens wordt het vocht onder het netvlies verwijderd door van buitenaf een gaatje in de oogbol te prikken. Om het oog daarna weer op druk te krijgen en om van binnenuit het scheurtje dicht te drukken, wordt een lucht- of gasmengsel in de oogbol gespoten. Op de plek van het netvliesscheurtje plaatst de netvlieschirurg een sponsje (plombe) dat het netvlies scheurtje van buitenaf dichtdrukt.

Inwendige operatie: vitrectomie

Bij een inwendige operatie wordt eerst het glasvocht zoveel mogelijk verwijderd. Daarna wordt het netvlies op zijn plaats gedrukt met behulp van een speciale vloeistof. Het netvlies kan dan worden gelaserd om het goed te laten hechten aan de onderlaag. De speciale vloeistof wordt vervolgens weer verwijderd en vervangen door lucht, gas of olie.


Hierdoor wordt het netvlies de eerste tijd op zijn plek gedrukt, totdat het zich goed heeft vastgehecht aan de onderlaag.

Het gas dat tijdens de operatie in het oog kan worden achtergelaten na een netvliesoperatie verdwijnt binnen 6 weken. Gedurende de periode dat er lucht of gas in het oog zit mag u niet vliegen, diepzeeduiken of grote hoogteverschillen in de bergen ondergaan. Olie verdwijnt niet vanzelf en zal na enkele maanden operatief uit het oog worden verwijderd.
Afhankelijk van de conditie van de patiënt, de aard van de operatie en de voorkeur van de operateur, kan de operatie onder algehele of plaatselijke verdoving worden uitgevoerd.

Na de behandeling

In ongeveer 90% van de gevallen lukt het om het netvlies weer op zijn plaats te krijgen en te houden. Soms zijn hier wel meerdere operaties voor nodig. De belangrijkste reden waarom het netvlies niet op zijn plek blijft liggen, is de vorming van littekenweefsel op het netvlies. Hoe goed de gezichtsscherpte uiteindelijk zal zijn, hangt met name af van de toestand van uw netvlies voor de operatie. Hierover kan uw netvlieschirurg u meer vertellen.

Na de operatie kunt u niet zelf autorijden. U wordt dringend geadviseerd een begeleider mee te nemen die u na de operatie naar huis brengt. Dit geldt ook voor de controleafspraken. Voor elke controle zal namelijk de pupil van het geopereerde oog worden verwijd met oogdruppels, waardoor het zicht tijdelijk vermindert. Door de verwijde pupil zal u fel licht tijdelijk minder goed kunnen verdragen. Daarom raden wij u aan om een zonnebril mee te nemen bij elke controle.

De eerste controles zullen plaatsvinden in het ziekenhuis waar u geopereerd wordt. De latere controles kunnen plaatsvinden in uw eigen ziekenhuis. Dit is van belang omdat er een verhoogd risico op staar en glaucoom is na de operatie.

Contact

 Bij vragen kunt u contact opnemen met onze poli oogheelkunde: (0183) 64 42 29.