Liesbreukoperatie

De behandeling

Hier informeren wij u over de voorbereiding op de liesbreukoperatie, de operatie zelf en de nabehandeling. Neemt u deze informatie mee naar het ziekenhuis als u opgenomen wordt, dan kunt u alles nog eens rustig nalezen. Deze informatie geeft algemene gang van zaken weer. Ieder mens is echter anders. De gang van zaken bij uw opname kan daarom enigszins verschillen met die van andere patiënten. In het algemeen kunt u echter verwachten dat uw opname zal verlopen volgens deze beschrijving.

Om een liesbreuk vast te stellen zijn in het algemeen geen ingewikkelde onderzoeken nodig. De arts kan de breuk meestal gemakkelijk vaststellen. Wanneer er bij u een liesbreuk is geconstateerd, bespreekt de chirurg de behandelingsmogelijkheden met u. In het algemeen wordt een operatie geadviseerd. Een 'breukband' wordt nog maar zelden voorgeschreven.

Voor een globaal overzicht van de klachten veroorzaakt door een liesbreuk en de meest gebruikelijke behandelingsmogelijkheden (inclusief beeldmateriaal), verwijzen we u naar de website 'Chirurg en operatie'.

Voor de behandeling

Medicijnen

Wilt u de medicijnen die u gebruikt in originele verpakking meenemen naar het ziekenhuis?

Bodylotion

Wilt u de week voor uw opname geen bodylotion meer op uw buik, bovenbeen en lies gebruiken? Dit in verband met het ontsmetten van de huid op de operatiekamer.

Ontharen

Dit gebeurt indien nodig in de operatiekamer.

Dieet

Voor informatie hierover verwijzen wij u graag naar de folder 'Anesthesie'. Deze heeft u gekregen bij uw bezoek aan de anesthesioloog of specialist.

Vervoer naar huis

Na de operatie mag u gedurende 24 uur niet zelf deelnemen aan het verkeer. Regel daarom vervoer naar huis.

Douchen

Op de ochtend van de operatie moet u zich thuis douchen.

Tijdens de behandeling

In het ziekenhuis meldt u zich bij de opnamebalie. Er wordt eventueel bloed geprikt door een medewerker van het laboratorium waarna een gastvrouw u naar de afdeling brengt. De verpleegkundige controleert uw bloeddruk, polsslag en temperatuur. Voor of na de operatie krijgt u een prikje in de huid van uw buik of been om trombose te voorkomen. Enige tijd voor de operatie kunt u nog even naar het toilet gaan. Uw sieraden moet u afdoen. Hierna krijgt u een blauw operatiejasje aan. als u wilt kunt u een rustgevende tablet krijgen. Even later wordt u naar de operatiekamer gebracht.

De operatie

Er kunnen verschillende operatietechnieken gebruikt worden om een liesbreuk te herstellen: de open, klassieke techniek en de laparoscopische techniek (kijkoperatie).

Bij de klassieke manier van opereren wordt er op de plaats van de liesbreuk een snee gemaakt. De uitstulping van het buikvlies wordt vervolgens opgeheven. Zo nodig wordt de opening of zwakke plek in de buikwand hersteld. Daarbij wordt de buikwand verstevigd met een stukje kunststof. Dit kunststof materiaal is veilig en wordt in het algemeen goed door het lichaam geaccepteerd.

In sommige gevallen wordt gekozen voor de laparoscopische techniek. Via drie kleine sneetjes wordt ruimte gemaakt aan de binnenkant van de buikwand. De uitstulping van het buikvlies wordt opgeheven en de zwakke plek in de buikwand wordt van binnen bedekt met een kunststof matje.

Tijdsduur

De operatie duurt ongeveer 45 minuten.

Na de behandeling

Na de operatie gaat u naar de uitslaapruimte waar gedurende de eerste tijd intensieve bewaking en controle plaatsvinden. Als uw lichamelijke conditie stabiel is gaat u terug naar uw eigen afdeling.

Een verpleegkundige belt uw eerste contactpersoon als u terug bent op de afdeling.

Dieet

De eerste uren na de operatie krijgt u op de afdeling iets lichts te eten en te drinken. Daarna mag u weer eten zoals u gewend was, het liefst een dieet verrijkt met voedingsvezels en veel drinken.

Medicijnen

In de meeste gevallen worden de medicijnen die u thuis gebruikte na de operatie weer hervat.

Infuus

U heeft een infuus in uw arm. Dit infuus zorgt ervoor dat u voldoende vocht binnen krijgt. Het infuus wordt de dag van of de dag na de operatie verwijderd.

Misselijkheid

Soms treedt na de ingreep misselijkheid op. Dit kan door middel van medicijnen worden bestreden.

De wond

- Na de operatie zit er een folie over de wond. Dit folie mag u de 2e dag na de operatie verwijderen.
- Eilandpleister 2 dagen.
- Steristrips 1 week (bruine hechtpleister).

Mobiliteit

U mag dezelfde dag uit bed.

Douchen en baden

Na de operatie mag u gewoon douchen. Tot het controlebezoek mag u echter niet baden. Dit in verband met infectiegevaar en week worden van de wond.

Mogelijke complicaties/risico's

Bij een liesbreukoperatie treden over het algemeen complicaties weinig op. Het is echter mogelijk dat er na de operatie bloedingen en infecties optreden. Een geringe bloeding kunt u herkennen aan een blauwe verkleuring in het wondgebied. Deze bloeding kan bij mannen uitzakken naar de basis van de penis en de balzak en bij vrouwen naar de grote schaamlippen. Dat is niet verontrustend.

Omdat in het operatiegebied een aantal zenuwen loopt en bij mannen ook de zaadstreng, is een mogelijke beschadiging van deze structuren denkbaar. Het gevolg van schade aan een zenuw kan gevoelloosheid of juist een blijvende pijnklacht rond het operatiegebied zijn. Schade aan de zaadstreng kan leiden tot verschijnselen aan de zaadbal, onder andere pijn en zwelling. Deze complicaties treden gelukkig zeer zelden op.

Bij een kleine groep patiënten ontstaat er na de operatie een nieuwe liesbreuk op dezelfde plaats. We noemen dat een 'recidief breuk'. De chirurg bespreekt dan met u hoe deze recidief breuk hersteld moet worden. Er is meestal een nieuwe operatie nodig.

Leefregels na de behandeling

Controle

U mag dezelfde dag of de dag na de operatie naar huis. Bij uw ontslag krijgt u een belafspraak. U wordt na 4-6 weken door een verpleegkundige gebeld. Heeft u eerder klachten, neemt u dan zelf contact op met onderstaand telefoonnummer.

 

Hechtingen verwijderen

Meestal wordt gebruik gemaakt van onderhuidse hechtingen. Deze lossen vanzelf op en hoeven niet verwijderd te worden. Indien u geen onderhuidse hechtingen heeft, kunt u na 10-14 dagen de hechtingen bij de huisarts laten verwijderen.

Leefregels

Probeer hoesten, niezen en hard persen te voorkomen. Leg anders uw hand op het wondgebied en geef lichte tegendruk ter ondersteuning. Er zijn geen specifieke beperkingen ten aanzien van bewegen en tillen. Afhankelijk van de klachten geldt: 'wat kan, dat mag'.

Contact

Als u na het lezen van deze folder nog vragen heeft, stelt u deze dan gerust aan de arts of verpleegkundige.

U kunt de polikliniek Chirurgie telefonisch bereiken van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur.

  • Polikliniek Chirurgie, Beatrixziekenhuis (0183) 64 42 05
  • Polikliniek Chirurgie, Lingepolikliniek (0345) 61 35 46