EEG (Elektro-encephalografie)

Het onderzoek

Het doel van een EEG (de afkorting betekent Elektro-EncephaloGrafie) is het meten van de elektrische activiteit van de hersenen. Hiermee wordt informatie verkregen over het functioneren van de hersenen. Dit onderzoek is bedoeld voor mensen, die ziekten of klachten hebben die iets te maken (kunnen) hebben met het functioneren van de hersenen en klachten die in aanvallen optreden zoals bij epilepsie. NB: Met een EEG kunnen géén gedachten worden gelezen of emoties worden gemeten.

Voor het onderzoek

Was uw haren de dag voor het onderzoek. U mag geen haarlak, versteviging, gel of vet gebruiken. Dit is nodig om de kans op storing tijdens het onderzoek zo klein mogelijk te houden.

Op de dag van het onderzoek

U kunt zich melden aan de aanmeldzuil en plaatsnemen in de wachtkamer 10, route C1. Vervolgens vraagt een laborant u om in de EEG-kamer te komen. Graag voordat u de onderzoekskamer binnenkomt uw telefoon uitschakelen.

Het EEG-onderzoek kan op twee manieren worden uitgevoerd:

  • Bij de ene methode meet de laborant uw hoofd op en plaatst een cap met elektroden op uw hoofd, een soort badmuts. Daarna spuit de laborant met een stompe naald wat contactpasta in de elektroden en krabbelt wat over de huid; dit kan gevoelig zijn.
  • Bij de andere methode meet de laborant met een centimeter alle plaatsen op om te bepalen waar alle elektroden moeten worden geplakt; daar worden rode strepen gezet. Na het tekenen worden deze plekjes licht geschuurd met een wattenstaafje met scrub-creme en worden de elektroden met kleefpasta op uw hoofd geplakt.
  • Daarnaast krijgt u twee elektroden op de borst of op de armen geplakt om uw hartslag te registreren en worden tevens elektroden op de huid bij uw ogen geplakt. 

Tijdens het onderzoek

Tijdens het onderzoek ligt u met gesloten ogen op een onderzoeksbank. De laborant neemt plaats achter het EEG-toestel. U kunt van de laborant een aantal opdrachten krijgen, zoals het openen en sluiten van de ogen en een paar minuten zuchten. Er kan bovendien een lamp gaan knipperen boven uw hoofd. Het onderzoek is niet pijnlijk.

In deze video ziet u meer over hoe het onderzoek ongeveer zal verlopen. Wij wijzen erop dat het onderzoek per patiënt en per ziekenhuis kan verschillen.

Tijdsduur

Het onderzoek duurt ongeveer een uur.

Na het onderzoek

De elektroden of de cap worden na het onderzoek verwijderd. Uw hoofd wordt met een washandje en warm water schoongemaakt. U kunt thuis uw haren gewoon weer wassen.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u van uw specialist op uw eerstvolgende afspraak.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, neem dan contact op met de functie-afdeling via telefoonnummer (0183) 64 43 51. Mocht u verhinderd zijn, geef dit dan zo spoedig mogelijk door.