VEP (visual evoked potential)

Het onderzoek

Het doel van een Visual Evoked Potential (VEP) is het meten van de reactie van de hersenen op een visuele prikkel (visueel betekent: iets wat u kunt zien). Hiermee wordt informatie verkregen over de werking van het netvlies in het oog, de oogzenuw en de verbindingen hiervan met de hersenen. Een VEP kan bijvoorbeeld worden aangevraagd bij een achteruitgang van het gezichtsvermogen.

Voor het onderzoek

Was uw haren de dag voor het onderzoek. Gebruik daarna geen haarlak, versteviging, gel of vet. Dit is nodig om de kans op storing tijdens het onderzoek zo klein mogelijk te houden.

Op de dag van het onderzoek

U kunt zich melden bij de aanmeldzuil en plaatsnemen in wachtkamer 10, route C1.

Graag voordat u de onderzoekskamer binnenkomt uw telefoon uitzetten.

Tijdens het onderzoek

Uw hoofd wordt opgemeten en er worden met potlood streepjes op gezet. Vervolgens plakt de laborant vijf elektroden op de gemarkeerde plaatsen. Om uw linker- en rechteroog afzonderlijk te kunnen onderzoeken wordt één van de ogen afgedekt.
U krijgt op een monitor een schaakbordpatroon te zien met in het midden een rode stip. Er wordt aan u gevraagd naar de rode stip te kijken terwijl de zwarte en witte blokken van kleur wisselen.

Tijdsduur

Het onderzoek duurt in totaal ongeveer een half uur.

Na het onderzoek

De elektroden worden verwijderd van uw hoofd en met een washandje en warm water wordt uw hoofd schoongemaakt. U kunt thuis gewoon uw haren wassen.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u van uw specialist tijdens uw volgende afspraak.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, neem dan contact op met de functie-afdeling via telefoonnummer (0183) 64 43 55. Bent u voor uw afspraak verhinderd, geef dit dan zo spoedig mogelijk door.