PRF (gepulseerde radiofrequente stroom) behandeling van de zenuwwortel

Uw behandelend pijnspecialist heeft voorgesteld om bij u een PRF behandeling van een zenuwwortel uit te voeren in verband met uw pijnklachten. Op deze pagina leest u hoe deze behandeling verloopt.

Wat is een PRF behandeling van de zenuwwortel?

Tussen twee wervels komt aan iedere zijde een zenuwwortel uit de wervelkolom. Deze zenuwwortel is belangrijk voor de pijnsignalen.

De zenuwwortels kunnen door een hernia of een vernauwing van het wervelkanaal geïrriteerd raken. Uw pijnklachten kunnen in de nek en armen, in de lage rug en lies tot in de voet aanwezig zijn. Op grond van uw klachtenpatroon en het neurologisch onderzoek weet uw behandelend pijnspecialist welke zenuwwortel uw uitstralende pijn in uw been veroorzaakt. Dit is echter niet altijd meteen duidelijk.

Om zeker te weten welke zenuwwortel belangrijk is voor het gebied waarin uw pijn zit, moet er eerst een proefblokkade van deze zenuwwortel worden gedaan. Dit gebeurt door deze zenuwwortel met een injectie (tijdelijk) te verdoven zodat deze geen pijn meer kan voortgeleiden.

Bij een definitieve zenuwwortel blokkade wordt via een naald een elektrisch stroompje op de zenuwwortel gegeven, met als gevolg dat deze zenuwwortel geen pijnsignalen meer door kan geven.

De behandeling

De behandeling wordt poliklinisch verricht. U meldt zich op afdeling C2. Zodra u aan de beurt bent wordt u naar de behandelkamer gebracht. In verband met het gebruik van röntgenstralen kan uw begeleider niet bij de behandeling aanwezig zijn. Hij/zij kan wachten in de wachtkamer. Voor de behandeling van een zenuwwortel in de nek komt u op uw rug op de behandeltafel te liggen. Voor een behandeling van een zenuwwortel in de rug komt u op uw buik op de behandeltafel te liggen. In overleg met u kan er een lokale verdoving gegeven worden. Vervolgens brengt de pijnspecialist onder röntgendoorlichting de naald op de juiste plaats.

De arts controleert de plaats van de naald met behulp van kleine teststroompjes. U krijgt hierbij een (mild) prikkelend gevoel. Als de naald op de juiste plaats staat, behandelt de pijnspecialist de zenuwknoop met een elektrische stroompje.

Voor de behandeling

Voor een goed verloop van de behandeling zijn de onderstaande voorbereidingen van belang:

 • Als u een verstoorde bloedstolling heeft of bloed verdunnende medicijnen gebruikt, moet u dit melden aan uw specialist. Met enkele bloedverdunners moet u een aantal dagen voor de behandeling stoppen. Uw specialist zal dit met u bespreken.
 • Als u een pacemaker/ICD heeft, moet u dit melden aan uw specialist.
 • Als u zwanger bent, overleg dan vooraf met uw specialist of de behandeling door kan gaan.
 • Als u overgevoelig / allergisch bent voor bepaalde medicijnen of latex, moet u dit voor de behandeling melden.
 • Na de behandeling mag u dezelfde dag niet meer actief aan het verkeer deelnemen. Zorgt u daarom altijd voor begeleiding.

Na de behandeling

 • U mag dezelfde dag niet zelfstandig aan het verkeer deelnemen. U dient er zelf voor te zorgen dat iemand u naar huis brengt.
 • Na de behandeling kunt u de eerste 2 weken een tijdelijke verergering van de pijnklachten krijgen. U kunt eventueel extra pijnstillers nemen.
 • Het resultaat van de behandeling is pas na enkele weken tot twee maanden te beoordelen. Het is echter ook mogelijk dat u al eerder een gunstig effect op de pijnklachten bemerkt.
 • Als de pijn minder wordt, kunt u weer starten met uw oefeningen, zelfstandig of m.b.v. een fysiotherapeut. Begin met oefeningen die niet te belastend zijn. Het is belangrijk om te bewegen en dagelijks te oefenen zodat uw spieren sterker worden.
 • Na ongeveer 8 weken wordt u gebeld om het resultaat van de behandeling te bespreken.  

Mogelijke complicaties/risico's

Elke medische behandeling brengt risico’s met zich mee.

 • Bij elke prik bestaat het risico op een infectie, door steriel te werken is dit risico heel klein.
 • Het risico op een bloeding is bij een normale stolling minimaal.
 • Zenuwschade ontstaat alleen bij het optreden van een groot abces of bloeduitstorting, dit risico is minimaal.
 • Als mogelijke bijwerking van de definitieve zenuwwortelblokkade kan er een tijdelijk verminderd gevoel van de huid waar behandeld is optreden. Bij aanraking van de huid kan dit soms een vreemd gevoel geven.
 • Ook kan er soms een allergie voor de ingespoten stoffen optreden.

Contact

Als u na het lezen van deze folder nog vragen heeft, stelt u die dan gerust. U kunt ons op werkdagen tussen 8.30 uur en 16.30 uur bellen.

Telefoonnummer polikliniek pijnbestrijding (0183) 64 2075.

Indien u na de behandeling hinderlijke bijwerkingen heeft of er complicaties optreden, kunt u de eerste 24 uur na de behandeling bellen met de spoedeisende hulp: (0183) 64 44 11.Na de eerste 24 uur kunt u uw huisarts bellen of contact opnemen met de huisartsenpost.

Meer informatie