PRF (gepulseerde radiofrequente stroom) behandeling van de zenuwwortel

De behandeling

Uw behandelend pijnspecialist heeft voorgesteld om bij u een PRF behandeling van een zenuwwortel uit te voeren in verband met uw pijnklachten. Op deze pagina leest u hoe deze behandeling verloopt.

Wat is een PRF behandeling van de zenuwwortel?

Tussen twee wervels komt aan iedere zijde een zenuwwortel uit de wervelkolom. Deze zenuwwortel is belangrijk voor de pijnsignalen.

De zenuwwortels kunnen door bijvoorbeeld een hernia en een vernauwing van het wervelkanaal geïrriteerd raken. Uw pijnklachten kunnen in de nek en armen en in de lage rug/lies tot in de voet aanwezig zijn. Op grond van uw klachtenpatroon en het neurologisch onderzoek weet uw behandelend pijnspecialist welke zenuwwortel de uitstralende pijn in uw been veroorzaakt. Maar dit is niet altijd meteen duidelijk.

Om zeker te weten welke zenuwwortel belangrijk is voor het gebied waarin uw pijn zit, moet eerst een proefblokkade van deze zenuwwortel worden gedaan. Dit gebeurt door deze zenuwwortel met een injectie (tijdelijk) te verdoven zodat deze geen pijn meer kan doorgeleiden.

Bij een definitieve zenuwwortel blokkade wordt via een naald een elektrisch stroompje (gepulseerde radiofrequente (PRF) stroom) op de zenuwwortel gegeven zodat deze verwarmd en onderbroken wordt, met als gevolg dat deze zenuwwortel geen pijnsignalen meer door kan geven.

Voor de behandeling

Voor een goed verloop van de behandeling zijn de onderstaande voorbereidingen van belang:

  • Als u een verstoorde bloedstolling heeft of bloedverdunnende medicijnen gebruikt, moet u dit op voorhand melden aan uw behandelaar. Met enkele bloedverdunners moet u een aantal dagen voor de behandeling stoppen. Uw behandelaar zal dit met u afspreken.
  • Als u een pacemaker/ICD heeft, moet u dit op voorhand melden aan uw behandelaar. In overleg moeten hiervoor extra voorzorgsmaatregelen gemaakt worden.
  • Als u zwanger bent, overleg dan vooraf met uw behandelaar of de behandeling door kan gaan.
  • Als u overgevoelig of allergisch bent voor bepaalde medicijnen of latex, moet u dit voor de behandeling melden.
  • Na de behandeling mag u dezelfde dag niet meer actief aan het verkeer deelnemen. Zorgt u daarom altijd voor begeleiding.

Tijdens de behandeling

De behandeling wordt poliklinisch verricht. U meld zich op de afdeling C2. Voor behandeling van een zenuwwortel in de nek komt u op de rug op de behandeltafel te liggen. Voor een behandeling van een zenuwwortel in de rug komt u op de buik op de behandeltafel te liggen. De juiste plaats van de blokkade wordt bepaald met het röntgenapparaat en een ijzeren liniaal. Deze plaats wordt gemarkeerd met een viltstift op de huid. Vervolgens brengt de pijnspecialist onder röntgendoorlichting de naald op de juiste plaats.

De arts controleert de plaats van de naald met behulp van contrastmiddel en kleine teststroompjes. U voelt hierbij een prikkelend gevoel. Als u dit voelt, moet u dit tegen de behandelend pijnspecialist zeggen en niet wachten tot dit gevoel pijnlijk wordt. De pijnspecialist kan op een apparaat aflezen hoe groot de afstand van de naald tot de zenuwwortel is. Als de naald goed staat, behandelt de pijnspecialist de zenuwknoop met een elektrische stroompje.

Na de behandeling

Het resultaat van de behandeling is na enkele weken te beoordelen. Het is goed mogelijk dat u al eerder een gunstig effect op de pijnklachten bemerkt. Tijdens de controleafspraak zal de pijnspecialist het resultaat en mogelijke verdere behandeling met u bespreken.

Mogelijke complicaties/risico's

Als mogelijke bijwerking van de definitieve zenuwwortelblokkade kan er een tijdelijk verminderd gevoel van de huid waar behandeld is optreden. Bij aanraking van de huid kan dit soms een vreemd gevoel geven. Ook kan de pijn de eerste weken verergeren. Dit zal na enkele weken weer verdwijnen. Ook kan er soms een allergie voor de ingespoten stoffen, zoals de contrastvloeistof, optreden.

Contact

Als u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft, aarzelt u dan niet deze aan uw behandelend pijnspecialist te stellen.

Ook kunt u bellen met het secretariaat van uw behandelend pijnspecialist:

  • Dhr. Bruynder (0183) 64 20 75
  • Dhr. De Bree (0183) 64 20 75

Indien u na de behandeling complicaties of dringende vragen heeft, kunt u de eerste 24 uur na de behandeling bellen met de spoedeisende hulp: (0183) 64 44 11. Na de eerste 24 uur u uw huisarts te bellen of de huisartsenpost.