Besnijdenis en verwijdingsplastiek (circumcisie)

De behandeling

In overleg met uw arts is besloten bij u (of uw zoon) een besnijdenis (circumcisie) te verrichten. Bij een besnijdenis wordt een gedeelte van of de gehele voorhuid van de penis operatief verwijderd. In sommige gevallen is het mogelijk de voorhuid te behouden. Dan wordt een 'verwijdingsplastiek' gemaakt. Hierbij wordt het nauwe deel van de voorhuid door een verplaatsing van huid wijder gemaakt. Uw arts heeft deze mogelijkheid dan met u besproken.

Waarom een besnijdenis?

In de meeste gevallen vindt een besnijdenis plaats vanwege een te nauwe voorhuid. Het gevolg hiervan kan zijn dat er moeilijkheden zijn bij plassen, pijn tijdens erectie en geslachtsgemeenschap of een ontsteking van de eikel of voorhuid.

NB: In het Beatrixziekenhuis worden geen besnijdenissen uitgevoerd om religieuze of hygiënische redenen.

 

Voor de behandeling

Kinderen tot 16 jaar

Omdat de ingreep bij kinderen plaats vindt onder algehele anesthesie (verdoving), krijgt u een afspraak op de afdeling pre-operatieve screening.

Volwassenen

Bij volwassenen kan de ingreep poliklinisch en onder lokale anesthesie (verdoving) plaatsvinden. De penis wordt dan verdoofd met een injectie aan de basis van de penis. Wij raden u af om na de ingreep zelf een auto te besturen. Zorg dus voor vervoer naar huis.

Tijdens de behandeling

Na de verdoving wordt de penis gedesinfecteerd. Daarna wordt de omgeving met steriele doeken afgedekt. De ingreep duurt ongeveer 20-30 minuten. Bij de besnijdenis wordt de voorhuid verwijderd en worden er rondom oplosbare hechtingen geplaatst aan de basis van de eikel. Deze hechtingen lossen meestal na ongeveer 7 dagen op en hoeven dus niet verwijderd te worden.

Na de behandeling

Na besnijdenis is de eikel meestal onbedekt. Dit kan met name de eerste dagen gevoelig zijn. Voor de ingreep zijn er vaak verklevingen aanwezig tussen voorhuid en eikel. Deze worden dan tijdens de operatie losgemaakt en hierdoor ziet de eikel er enkele dagen na de operatie rood en gezwollen uit en kunnen er korstjes op de eikel komen. Na ruim een week ontstaat er geleidelijk een nieuwe huidlaag.

Na de operatie wordt de penis verbonden, vaak met een vettig gaas of zalf en vervolgens steriele gazen.

Bij de verwijdingsplastiek wordt de voorhuid ruimer gemaakt. Vanaf de dag na de operatie moet de voorhuid twee keer per dag teruggetrokken worden en de eikel schoongespoeld onder de douche. In het begin kan het wat moeilijk gaan. U mag de voorhuid niet met geweld terugtrekken.

In sommige gevallen wordt de voorhuid alleen ingeknipt zodat er meer ruimte ontstaat. Deze ingreep wordt 'dorsal slit' genoemd.

Mogelijke complicaties/risico's

Geen enkele ingreep is vrij van de kans op complicaties. Zo zijn er ook bij deze operatie de volgende complicaties mogelijk:

 • Er kan een nabloeding optreden. Dit uit zich in een bloederig verband of een bloeduitstorting onder een hechting. In eerste instantie helpt het door de penis gedurende vijf minuten stevig vast te houden.
 • Soms treedt er een infectie of een abces op. Als de pijn steeds erger wordt, als er pus of bloed uit de wond komt, als de penis steeds dikker wordt of als u koorts krijgt boven 38,5ºC, moet u contact opnemen met uw arts.
 • Hoewel er soms van tevoren met u een verwijdingsplastiek is afgesproken, kan het altijd nog tegenvallen bij de operatie.
 • In dit geval moet de arts alsnog een besnijdenis uitvoeren. In een enkel geval treedt na verloop van tijd te veel littekenvorming op en vernauwt de voorhuid weer. Dan zal er toch een besnijdenis moeten worden uitgevoerd.

Leefregels na de behandeling

Kinderen

Als de operatie in dagverpleging heeft plaatsgevonden, kan uw zoon dezelfde dag nog naar huis. Meestal nadat hij geplast heeft. De dag na de operatie kunt u uw zoon weer zijn gang laten gaan. Gedurende de eerste dagen na de operatie wordt geadviseerd na het plassen het verband te wisselen. Bij heel kleine kinderen blijft dit echter meestal niet zitten. Een schone luier of onderbroek is dan voldoende.

De volgende dag mag uw zoon weer douchen. Het is aan te raden de eikel schoon te houden. Eventueel kan uw kind in een badje gaan zitten. Hierdoor voorkomt u infectie rondom de hechtingen en het wondgebied. Om de penis te ondersteunen en het wondgebied rust te geven zijn gewone onderbroeken het meest geschikt (geen boxershorts). Er zijn verder geen echte beperkingen.

Bij pijn mag u uw zoon 3 tot 4x per dag een paracetamol tablet of zetpil geven. Hij kan ongeveer 3 tot 5 dagen niet naar school. Het is beter dat hij de eerste 2 weken niet sport of zwemt.

 

Volwassenen

 • Na de ingreep is het verstandig het de rest van de dag rustig aan te doen.
 • De volgende dag mag u weer douchen. Wij adviseren u 2x per dag de penis schoon te houden met water, eventueel in een lauw bad. U zult enkele dagen niet kunnen werken.
 • Geadviseerd wordt 2 weken niet te sporten en te zwemmen en gewone onderbroeken (geen boxershorts) ter ondersteuning te dragen.
 • U mag gedurende 6 weken geen geslachtsgemeenschap hebben.
 • Na de ingreep kunt u enkele dagen een pijnlijk gevoel houden. Om dit te bestrijden kunt u paracetamol tabletten nemen.
 • Ook kunt u enkele dagen een branderig gevoel hebben in het begin van het plassen.
 • Op de plaats van de hechtingen kunnen korstjes ontstaan. Deze kunnen gaan schrijnen.
 • Het is belangrijk het wondgebied schoon en droog te houden. Dus na douchen of baden de wond droogdeppen.

 

Contact

Deze informatie betreft een besnijdenis en verwijdingsplastiek. Het is bedoeld als extra informatie naast het gesprek met uw arts. Bijzondere omstandigheden kunnen aanleiding geven tot een andere gang van zaken. Uw arts zal dit aan u laten weten.

Als u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft, dan kunt u contact opnemen met de polikliniek urologie. Als u de ingreep heeft ondergaan via de polikliniek chirurgie, kunt u contact opnemen met de polikliniek chirurgie.

Polikliniek urologie en chirurgie zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur via telefoonnummer (0183) 64 44 44.