Plaveiselcarcinoom

Wat is…

Plaveiselcelcarcinoom van de huid is een vorm van huidkanker. Huidkanker is de meest voorkomende soort kanker in Nederland. In ongeveer 10% van de gevallen gaat het om een plaveiselcelcarcinoom.

Deze vorm van huidkanker komt vooral voor bij mensen van 60 jaar en ouder. Het plaveiselcelcarcinoom kan uitzaaien naar in de buurt gelegen lymfeklieren. Dit komt zelden voor. Het gebeurt vooral bij plaveiselcelcarcinomen die al lang aanwezig zijn of erg groot zijn.

Als dit carcinoom tijdig wordt behandeld zijn de vooruitzichten erg gunstig en ontstaan er zelden problemen in de toekomst.

Symptomen

Het plaveiselcelcarcinoom komt vooral voor in het gelaat en op de handruggen. Ook ontwikkelt dit carcinoom zich soms op een plaats waar de huid beschadigd is, bijvoorbeeld door een langdurige ontsteking of een hardnekkige zweer.

Meestal begint een plaveiselcelcarcinoom als een roze of rood knobbeltje, soms met een schilferkorstje of een wratachtig oppervlak. Als het korstje wordt afgestoten blijft er een oppervlakkig zweertje achter.