Ooglidrandontsteking (blepharitis)

Deze folder informeert u over de behandeling van een ooglidrandontsteking. Het is bedoeld als extra informatie naast het gesprek met uw oogarts.

Tijdens de behandeling

Blepharitis is een chronische, hardnekkige aandoening, die u moet blijven behandelen. Als u stopt met de behandeling komen de klachten vaak terug.

Poetsen van de oogleden (ooglidhygiëne)

Het belangrijkste bij het behandelen van blepharitis is om twee keer per dag de ooglidranden te poetsen. Dit zorgt ervoor dat de talg en de korstjes verwijderd worden, waardoor de klachten zullen verminderen. U kunt dit doen met speciale middelen zoals Blephasol (zonder recept verkrijgbaar bij uw apotheek). U kunt ook zelf een oplossing met verdunde babyshampoo maken.

Wat heeft u nodig om zelf een oplossing met babyshampoo te maken:

  • Glas warm kraanwater;
  • 2 à 3 druppeltjes babyshampoo;
  • Wattenstokjes of onsteriele gaasjes.

Meng de druppeltjes babyshampoo met het warme kraanwater. Drenk het wattenstokje of het gaasje in de verdunde oplossing. U moet de ooglidrand poetsen bij de inplant van de wimperhaartjes. U poetst van de buitenkant af richting de neus met masserende bewegingen. Let er op dat u uw oog niet beschadigt. Bij het poetsen van het onderooglid trekt u de ooglidrand naar beneden en bij het poetsen van het bovenooglid trekt u de ooglidrand naar boven. Poets tot de huidschilfers en het vet van de ooglidranden zijn verdwenen. Poets uw ogen bij voorkeur tweemaal daags: na het wakker worden en voor het slapen gaan. Vindt u het zelf lastig om te poetsen, dan kunt u dit ook door iemand anders laten doen. Er zijn ook hygiënedoekjes voor oogleden te koop bij de apotheek om vooral de ooglidranden tussen de wimpers schoon te maken.

Warme oogkompressen

Warme oogkompressen zorgen ervoor dat het talg in de talgkliertjes en de korstjes tussen de wimpers zachter worden, zodat deze gemakkelijker zijn te verwijderen. De duur van het verwarmen is erg belangrijk, omdat het 10 minuten duurt voordat de talg in de oogleden smelt en daardoor makkelijker uit de talgklier komt. Verwarm een washandje of zakdoek met warm water. Test eerst op de rug van de hand of de doek niet te warm is. Plaats de warme, natte doek op de gesloten ogen en laat deze gedurende 10 minuten op de ogen zitten. Het is belangrijk dat de doek voldoende warm blijft, dus moet de doek regelmatig opnieuw met warm water verwarmd worden. Doe dit bij voorkeur twee keer per dag, vóór het poetsen van de ooglidranden.

Oogzalf

Als de blepharitis hardnekkig is kan uw oogarts een oogzalf voorschrijven met antibiotica of met antibiotica en corticosteroïden. Deze zalf moet u twee keer per dag aanbrengen op de ooglidranden, na het poetsen. Deze zalf wordt voorgeschreven voor een periode van één tot enkele weken, waarna u weer moet stoppen met de zalf. Uw oogarts kan wel samen met u besluiten of u de behandeling met oogzalf mag herhalen, als dat nodig is.

Leefregels na de behandeling

Blepharitis is een chronische aandoening die u moet blijven behandelen. De klachten gaan ondanks de behandeling niet altijd helemaal weg. Verder kunnen perioden zonder klachten afgewisseld worden met perioden waarin klachten toenemen. Wanneer de klachten verdwenen zijn en u stopt met poetsen van de oogleden kunnen de klachten terugkomen. Het is daarom belangrijk de behandeling vol te houden (oogleden dagelijks poetsen en eventueel warme kompressen), ook wanneer de klachten verdwenen zijn. Gebruik geen oogmake-up wanneer de ooglidranden ontstoken zijn.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of opmerkingen, dan kunt u contact opnemen met het afsprakenbureau van het Beatrixziekenhuis, telefoonnummer (0183) 64 42 29.