Caudale injectie

Uw behandelend arts heeft voorgesteld om u een caudale injectie te geven in verband met uw pijnklachten. In deze folder leest u hoe deze behandeling verloopt.

 

Wat is een caudale injectie?

Een caudale injectie is een behandeling bij pijn in bekken of schaamstreek, bijvoorbeeld pijn in het perianale gebied, rectale pijn of pijn bij het staartbotje.

Bij deze behandeling wordt via een naaldje een ontstekingsremmend middel ingespoten in de caudale ruimte. Dit is de ruimte onderin de wervelkolom, net boven het staartbeen (stuitje).

De injectie is erop gericht om de zwelling en irritatie van de zenuwwortels te verminderen, zodat de pijnklachten afnemen. Hiervoor wordt er een pijnstillend en ontstekingsremmend middel (corticosteroïd) toegediend.

De behandeling

De behandeling wordt poliklinisch verricht. Hiervoor meldt u zich op afdeling C2.

Zodra u aan de beurt bent, wordt u naar de behandelkamer gebracht. Door het gebruik van röntgenstralen kan uw begeleider niet bij de behandeling aanwezig zijn. Hij/zij kan wachten in de wachtruimte.

De injectie wordt verricht in liggende houding op de buik. In overleg met u kan er een plaatselijke verdoving gegeven worden. Hierna brengt de pijnspecialist onder röntgendoorlichting de naald op de juiste plaats en wordt er een klein beetje contrastvloeistof ingespoten. De zenuwwortel wordt hierdoor zichtbaar op de röntgenfoto. Vervolgens wordt de medicatie toegediend.

De behandeling duurt ongeveer 10 minuten. De eerste uren na de behandeling kunt u last hebben van een tijdelijke vermindering van gevoel en kracht in het aangedane gebied.

Na de behandeling neemt u plaats in de opvangkamer voor ongeveer 15 minuten.

Na de behandeling

U mag dezelfde dag niet zelfstandig aan het verkeer deelnemen. U dient er zelf voor te zorgen dat iemand u naar huis brengt.

Na de behandeling kunt u de eerste weken een tijdelijke verergering van uw pijnklachten krijgen. U kunt eventueel extra pijnstillers innemen. Het resultaat van de behandeling is pas na enkele dagen tot weken te beoordelen. Het is goed mogelijk dat u al eerder een gunstig effect op de pijnklachten bemerkt. In een aantal gevallen is een herhaling of aanvullende behandeling wenselijk/noodzakelijk.

Na ongeveer zes weken wordt u gebeld en zal het resultaat en de eventuele verdere behandeling met u besproken worden.

 

Belangrijk

 

Voor een goed verloop van de behandeling zijn de onderstaande voorbereidingen van belang:

 • Als u een verstoorde bloedstolling heeft of bloed verdunnende medicijnen gebruikt, moet u dit melden aan uw specialist.
 • Als u een pacemaker/ICD heeft, moet u dit van tevoren melden aan uw specialist.
 • Als u zwanger bent, kunt u deze behandeling niet ondergaan omdat er gewerkt wordt met röntgenstralen.
 • Als u ziek bent of koorts heeft op de dag van de behandeling moet u de afspraak afzeggen en moet er een nieuwe afspraak gemaakt worden.
 • Als u overgevoelig/allergisch bent voor bepaalde medicijnen, contrastmiddelen of latex, moet u dit voor de behandeling melden.
 • Na de behandeling mag u dezelfde dag niet meer actief aan het verkeer deelnemen. Zorgt u daarom altijd voor begeleiding.

Mogelijke complicaties/risico's

Elke medische behandeling brengt risico’s met zich mee.

 • Bij elke injectie bestaat er een mogelijkheid op het optreden van een infectie, door steriel te werken is dit risico heel klein.
 • Er is een kleine kans op het ontstaan van een bloeding.
 • Er is een zeer kleine kans op zenuwbeschadiging.
 • Tijdens de behandeling kunt u tijdens het inspuiten van de medicijnen (extra) pijn ervaren, dit is van korte duur.
 • Als gevolg van de injectie kan er enige tijd napijn optreden. Deze napijn kan enkele dagen aanhouden. U kunt hiervoor zo nodig een pijnstiller innemen.
 • Als gevolg van de injectie kunt u tijdelijk krachtsverlies of een doof gevoel in de benen en/of schaamstreek ervaren. Deze klachten zijn na enkele uren, als de verdoving is uitgewerkt, verdwenen.
 • Als gevolg van de injectie in de onderrug kunt u plotseling klachten van ongewild urineverlies (incontinentie) ondervinden. Deze klachten zijn van korte duur en zijn binnen 12 uur verdwenen. Indien dit niet het geval is, neem dan contact op met onderstaand telefoonnummer.
 • Bij de vrouw kunnen opvliegers optreden en kan de menstruatie korte tijd verstoord worden. De anticonceptiepil is tot de eerstvolgende menstruatie niet betrouwbaar.
 • Bij diabetespatiënten kunnen de bloedsuikerwaarden de eerste dagen verstoord zijn door het ontstekingsremmende medicijn.
 • Ook kan er een allergie voor de ingespoten medicatie optreden.

Contact

Als u binnen 72 uur na ontslag uit het ziekenhuis klachten krijgt, of als u iets wilt vragen, bel dan onderstaande telefoonnummers.

Maandag tot en met vrijdag tussen 08.00 uur en 16.30 uur
De polikliniek Pijngeneeskunde via (0183) 64 46 67. U kunt ook gebruik maken van BeterDichtbij app.

In de avond en nacht tussen 16.30 uur en 08.00 uur, in het weekend en op feestdagen
De huisartsenpost via (0183) 64 64 10

De medewerkers van de huisartsenpost zijn opgeleid om te beoordelen welke zorg u nodig heeft. U ontvangt een advies of wordt doorverbonden. Na 72 uur kunt u contact opnemen met uw eigen huisarts.