Manchester-Fothergill

De behandeling

U heeft last van een verzakking van de baarmoeder(mond). Deze kunt u voelen en soms ook zien.

Bij een verzakking van de baarmoeder(mond) kan er sprake zijn van verschillende situaties waarover u meer kunt lezen op www.gynaecologen.nl. Een mogelijke ingreep die bij een verzakking van de baarmoeder(mond) kan worden uitgevoerd is een Manchester-Forgill. Deze ingreep is vernoemd naar een gynaecoloog uit Manchester die de basis heeft gelegd voor deze operatie.

Tijdens de ingreep wordt de baarmoedermond verwijderd en de rest vast gemaakt aan de ophangbanden van de baarmoeder. De operatie bestaat uit de volgende drie onderdelen:

1. verwijderen van een deel van de baarmoedermond
Als de baarmoedermond veel langer is geworden dan normaal kan verwijdering van een deel hiervan uw klachten verhelpen.

2. inkorten ophangbanden
De baarmoeder hangt aan ophangbanden. De gynaecoloog kort deze banden in.

3. vasthechten van de rest van de baarmoedermond
Tot slot hecht de gynaecoloog de rest van de baarmoedermond vast aan de ingekorte banden.

Of dit voor u de meest passende ingreep is hangt af van:

  • de mate van verzakking
  • de eventuele combinatie van verschillende type verzakking
  • de gezondheid van uw baarmoeder en van de baarmoedermond
  • uw eigen gezondheid, voorgeschiedenis en zeker ook van uw wensen, nadat wij u uitgebreid hebben voorgelicht over de voor- en nadelen van de alternatieven.

Voordelen van deze ingreep

De top van de schede blijft intact en de baarmoeder blijft behouden. U kunt uw dagelijkse activiteiten sneller hervatten dan wanneer uw baarmoeder wordt verwijderd.

Nadelen

Omdat u uw baarmoeder behoudt zou deze nog aandoeningen kunnen krijgen. Klachten in de toekomst zijn dus niet uitgesloten. Ook moet u nog gewoon uitstrijkjes laten maken. Maar omdat het grootste deel van uw baarmoedermond is verwijderd, is de kans op kwaadaardigheid klein.

Na de behandeling

Na de operatie kunt u een paar weken last hebben van enig bloedverlies, omdat de wond van de baarmoedermond moet genezen.