Lumbale sympathicus blokkade

Uw pijnspecialist heeft u voorgesteld om bij u een lumbale sympathicus blokkade te verrichten. Op deze pagina leest u hoe deze behandeling verloopt.

Wat is een lumbale sympathicus blokkade?

Aan de voorzijde van de lumbale wervelkolom loopt een deel van het onwillekeurig zenuwstelsel, de sympathicus. Over dit deel van het zenuwstelsel hebben we zelf geen controle. Door een blokkade (van een deel) van dit zenuwstelsel kan de pijn worden verminderd en de doorbloeding van de benen worden verbeterd. De zenuwen naar het been en de voet bevinden zich ter hoogte van de lendenwervels onder in de rug (lumbaal).

Deze behandeling kan worden toegepast bij pijnklachten die verband houden met:

 • circulatiestoornissen van het been;
 • bepaalde zenuwpijnen;
 • complex regionaal pijnsyndroom van een been.

De behandeling

U kunt zich melden op afdeling C2. Zodra u aan de beurt bent, wordt u naar de behandelkamer gebracht. In verband met het gebruik van röntgenstralen, kan uw begeleider niet bij de behandeling aanwezig zijn. Hij/zij kan wachten in de wachtruimte.

U komt in buikligging op de behandeltafel te liggen. In overleg met u kan er een lokale verdoving gegeven worden. Hierna brengt de pijnspecialist onder röntgendoorlichting de naald op de juiste plaats. Met contrastvloeistof en eventueel een teststroompje controleert de arts de positie van de naald(en).

Om er zeker van te zijn dat de behandeling het gewenste effect zal hebben, kan eerst een proefbehandeling worden gedaan. Hierbij wordt een tijdelijke verdoving rond de zenuwbaan gespoten.

Bij een definitieve blokkade wordt het sympathische zenuwstelsel voor een deel uitgeschakeld met warmte (door middel van een elektrisch stroompje) en/of medicijnen.

Op de prikplaats wordt een pleister geplakt. Deze mag u de volgende dag weer verwijderen.

Voor de behandeling

Voor een goed verloop van de behandeling zijn de onderstaande voorbereidingen van belang:

 • Als u een verstoorde bloedstolling heeft of bloed verdunnende medicijnen gebruikt, moet u dit van tevoren melden aan uw specialist. Met enkele bloedverdunners moet u een aantal dagen voor de behandeling stoppen. Uw specialist zal dit met u bespreken.
 • Als u een pacemaker / ICD heeft, moet u dit van tevoren melden aan uw specialist.
 • Als u zwanger bent, overleg dan vooraf met uw specialist of de behandeling door kan gaan.
 • Als u overgevoelig / allergisch bent voor bepaalde medicijnen of latex, moet u dit voor de behandeling melden.
 •  Na de behandeling mag u dezelfde dag niet meer actief aan het verkeer deelnemen. Zorgt u daarom altijd voor begeleiding.

 

Na de behandeling

 • U mag dezelfde dag niet zelfstandig aan het verkeer deelnemen. U dient er zelf voor te zorgen dat iemand u naar huis brengt.
 • Na de behandeling kunt u de eerste 2 weken een tijdelijke verergering van de pijnklachten krijgen. U kunt eventueel extra pijnstillers nemen.
 • Het resultaat van de behandeling is na 6-8 weken het beste te beoordelen.De pijnconsulent belt u na ongeveer zes en zal het resultaat van de behandeling met u bespreken.

 

 

Mogelijke complicaties/risico's

Elke medische behandeling brengt risico’s met zich mee.

 • Bij elke injectie bestaat er een mogelijkheid op het optreden van een infectie, de kans hierop is echter minimaal.
 • Na de behandeling kan enige napijn/rugpijn optreden.
 • In zeldzame gevallen kan er een zwelling van het been/voet ontstaan gedurende 1-2 weken. Dit komt doordat er meer bloed naar de arm of het been gaat dan voor de behandeling.
 • Ook kan er een tijdelijke zenuwpijn of gevoelsvermindering ontstaan in de lies en/of in het bovenbeen. Dit komt door irritatie van de zenuw. Aanraking van dit huidgebied kan onaangenaam en pijnlijk zijn. Deze klachten verdwijnen in de loop van enkele weken vanzelf.
 • U kunt een allergie voor de ingespoten stoffen hebben waardoor er uitslag, bultjes of jeuk kan ontstaan.
 • Bij vrouwen kunnen er opvliegers optreden en kan de menstruatiecyclus verstoord raken. De anticonceptiepil is tot de eerstvolgende menstruatie niet meer betrouwbaar.
 • Bij suikerpatiënten kunnen de bloedsuikerwaarden tijdelijk verhoogd zijn.

Contact

Als u na het lezen van deze folder nog vragen heeft, stelt u die dan gerust. U kunt ons op werkdagen tussen 8.30 uur en 16.30 uur bellen.

Telefoonnummer polikliniek pijnbestrijding (0183) 64 2075. 

Indien u na de behandeling hinderlijke bijwerkingen heeft of er complicaties optreden, kunt u de eerste 24 uur na de behandeling bellen met de spoedeisende hulp: (0183) 64 44 11.Na de eerste 24 uur kunt u uw huisarts bellen of contact opnemen met de huisartsenpost