Operatie dermatologie

De behandeling

U heeft een afspraak gekregen voor een poliklinisch operatieve behandeling. De behandeling wordt door de dermatoloog uitgevoerd op de polikliniek dermatologie van het Beatrixziekenhuis in Gorinchem en de Lingepolikliniek in Leerdam.

Voor de behandeling

 • Wanneer u een pacemaker heeft, informeer vooraf de dermatoloog en de polikliniek hierover.
 • Wanneer u pijnstillende of bloedverdunnende tabletten (Ascal, Aspirine, Plavix, Sintrom, Marcoumar) gebruikt, informeer dan daarover tijdig de polikliniek dermatologie en de dermatoloog. Het gebruik van deze medicijnen moet vooraf vaak aangepast worden.
 • Voor de ingreep mag u gewoon eten en drinken. Gebruik 24 uur voor de ingreep liever geen alcohol.
 • Informeer op de dag van uw behandeling vooraf het personeel op de polikliniek en de dermatoloog over allergieën, zoals bijvoorbeeld voor jodium, verdovingsvloeistof of pleisters.

Tijdens de behandeling

De behandeling

 • De behandeling gebeurt onder plaatselijke verdoving. De verdoving wordt in de huid ingespoten. Dit kan wat pijnlijk zijn. Daarna verloopt de behandeling pijnloos. U voelt dat er aan de huid gewerkt wordt, maar de pijn is verdwenen.
 • Doorgaans wordt de operatiewond gehecht. Dit is niet altijd mogelijk, maar dan zal de dermatoloog u daarover informeren.
 • Onderhuidse hechtingen lossen vanzelf op. De hechtingen die door de huid heen gaan, moeten later verwijderd worden.
 • Na de ingreep informeert de polikliniekassistente u wanneer en waar de hechtingen verwijderd moeten worden. Soms worden over de wond hechtstrips geplakt. Laat de hechtstrips zitten, totdat de hechtingen verwijderd moeten worden.

Na de behandeling

Na de behandeling mag u direct naar huis. Om eventuele problemen met de verzekering, na een aanrijding, te voorkomen, raden wij u aan om niet zelf een auto te besturen. De polikliniekassistente informeert u over:

 • Wanneer en waar de hechtingen verwijderd moeten worden.
 • Als laboratoriumonderzoek van de huid uitgevoerd wordt, zal de assistente u vertellen hoe u de resultaten daarvan kunt vernemen.
 • Wanneer u op de polikliniek dermatologie terug verwacht wordt.

Wondverzorging

Om de wondgenezing zo goed mogelijk te laten verlopen en de kans op ontstekingen te verkleinen, mag de wond de eerste week niet nat worden. Langer droog houden van de wond wordt aangeraden. Laat nooit vochtige pleisters op de wond zitten. Dit leidt snel tot ontstekingen.

Als de wond zich op de rug bevindt of bij bewegelijke huidgebieden, zoals in de buurt van gewrichten, moet u proberen om de eerste weken zo min mogelijk spanning op de wond te laten komen. Probeer daarbij voorzichtig te zijn met bukken en tillen.

Soms ontstaat rondom de wond een blauwe plek. Dit is normaal. Wanneer u na de ingreep pijn heeft, mag u een pijnstiller gebruiken. Gebruik bij voorkeur Paracetamol.

Als het geopereerde gebied na enkele dagen steeds pijnlijker of roder wordt, moet u contact opnemen met de polikliniek dermatologie. Er is mogelijk een ontsteking ontstaan.

Mogelijke complicaties/risico's

Hoewel het zelden voorkomt, kan na iedere operatieve ingreep een complicatie ontstaan. Bij een duidelijke nabloeding, bij ontstekingsverschijnselen (toenemende pijn en roodheid) of andere problemen moet u contact opnemen met de polikliniek dermatologie.

Indien de polikliniek buiten kantooruren gesloten is, kunt u, indien de klachten dringend zijn, contact opnemen met de afdeling Spoedeisende hulp. Zij zullen voor u contact opnemen met de dermatoloog.

 • Overdag kunt u tijdens kantooruren bellen met de polikliniek dermatologie, telefoonnummer: (0183) 64 43 21;
 • Bij spoedgevallen ’s avonds, ’s nachts en in het weekend kunt u contact opnemen met de Spoedeisende hulp, telefoonnummer: (0183) 64 44 11.

Contact

Wij hopen u voldoende op de hoogte te hebben gebracht. Mocht u alsnog vragen hebben, neemt u dan contact op met de polikliniek dermatologie, telefoonnummer: (0183) 64 43 21.