Allergie voor neomycine

Wat is…

Bij u is een allergie voor neomycine aangetoond. Wanneer u hiermee in aanraking komt, zal een eczeem ontstaan of verergeren. Het is van belang dat u contact met neomycine vermijdt. Deze informatiepagina kan u daarbij behulpzaam zijn.

 

Wat is neomycine?

Neomycine (-sulfaat) (in een andere samenstelling bekend als framycetine) is een antibioticum dat behoort tot de groep van “aminoglycosiden”.

 

In welke producten komt neomycine voor?

Neomycine kan voorkomen in medicinale crèmes en zalven. Let hierbij ook op combinatiepreparaten, zoals bijvoorbeeld Mycolog crème en zalf. Verder wordt neomycine nog aangetroffen in zalfgazen (Sofratulle) en in oog- of oordruppels. Oordruppels die in Nederland worden gebruikt en neomycine bevatten zijn onder andere Decadron met neomycine, Otosporin, Panotile, Sofradex en Synalar Biotic. Oogdruppels voorgeschreven voor infecties van het oog en de oogleden bevatten meestal neomycine. Neomycine staat al in de naam van het product. Daarnaast bevatten ook Maxitrol, Nebacetine, Neosporin, Predmycin-P.liquifilm en Polyspectran (oogdruppels/oogzalf) neomycine. Aminoglycosiden kunnen ook in tabletvorm als injectie of door middel van implantatie (bijv. gentamycine kralen bij botontstekingen) toegediend worden. Ook veel diergeneesmiddelen bevatten neomycine.

 

Zijn er andere stoffen die ik moet vermijden?

Neomycinesulfaat behoort tot de groep antibiotica die “aminoglycosiden” heet. Bij een aangetoonde allergie voor neomycine moet rekening worden gehouden met de zogenaamde “kruisovergevoeligheid” voor andere antibiotica van de aminoglycosidengroep:

  • amikacine (Amukin);
  • gentamicine (Garacol, Garamycin, Gentamytrex of Ophtagram);
  • kanamycine;
  • tobramycine (Obracin, Tobrex, Tobradex).

Wanneer u overgevoelig bent voor neomycine kunnen daarom soms ook problemen ontstaan bij gebruik van andere aminoglycosiden, die niet alleen als lokaal geneesmiddel, maar ook in de vorm van tabletten, injecties of in de vorm van kralen gebruikt worden. In deze gevallen zal bij het gebruik een geneesmiddelenuitslag over het gehele lichaam ontstaan.

 

Hoe kunnen allergische reacties worden voorkomen?

Bij contact met neomycine zal een allergische reactie ontstaan. Om een allergische reactie te voorkomen moet contact met neomycine en zo mogelijk ook met andere aminoglycosiden worden voorkomen. Meldt altijd aan al uw behandelende artsen en aan uw apotheek dat u allergisch bent voor neomycine. Uw arts kan andere antibiotica voorschrijven. Ook is het verstandig om altijd een medisch paspoort te dragen met daarin vermeldt dat u allergisch bent voor neomycine.

 

Hoe weet ik welke producten veilig zijn?

Neomycine komt alleen voor in door artsen voorgeschreven medicijnen. Alle andere producten zijn voor u veilig.

 

Symptomen

Hoe ziet allergisch contacteczeem door neomycine eruit?

Een eczeem door neomycine veroorzaakt een rode, jeukende huiduitslag op plaatsen waar de huid of slijmvliezen in contact zijn gekomen met neomycine. Soms zijn er ook blaasjes te zien en wordt het eczeem nattend.

In principe kan op ieder lichaamsdeel eczeem tengevolge van contact met neomycine ontstaan. Sofratulle zalfgazen worden nogal eens toegepast bij behandeling van wonden. Bij aambeiklachten kunnen Proctosedyl zetpillen en Proctosedyl zalf problemen veroorzaken, omdat hierin framycetine aanwezig is.

Bij een ontsteking van de uitwendige gehoorgang of oorschelp, dat niet overgaat ondanks gebruik van medicinale oorzalf of oordruppels, moet rekening gehouden worden met de mogelijkheid van een allergie voor neomycine.

Wanneer bij een allergie voor neomycine oogdruppels gebruikt worden die neomycine bevatten, kan een zanderig gevoel in de ogen ontstaan, waarbij het oog rood wordt en tranenvloed ontstaat. Op de oogleden kunnen rode, schilferige vlekken zichtbaar worden.

Oorzaken

Wordt mijn eczeem geheel veroorzaakt door contact met neomycine?

Het is mogelijk dat uw eczeem geheel veroorzaakt wordt door contact met neomycine. Omdat neomycine in Nederland alleen in medicinaal voorgeschreven producten voorkomt is er meestal al sprake van een probleem aan de huid of slijmvliezen, voordat het product met neomycine wordt gebruikt. Het kan dus zo zijn dat er aanvankelijk al sprake was van een andere vorm van eczeem, waarbij de allergie voor neomycine pas later van belang wordt.

Het is altijd zinvol om contact met neomycine volledig te vermijden. Dit zal helaas niet altijd tot volledige genezing van uw huid leiden.