CT-onderzoek schedel (kinderen)

Het onderzoek

Wanneer een kind een onderzoek of een behandeling in het ziekenhuis moet ondergaan, wint angst voor het onbekende het vaak van nieuwsgierigheid. Maar als u uw kind duidelijk vertelt wat er gaat gebeuren, wordt de angst meestal veel minder. U bereidt zich dan samen met uw kind voor op het onderzoek. Het is altijd mogelijk om eerst een keer te komen kijken naar de CT-scanner. Hiervoor kunt u een afspraak maken.

Wat is een CT-scanner?

De CT-scanner (Computer Tomograaf) is een röntgenapparaat dat met behulp van een computer snel achter elkaar röntgenfoto's kan maken van 'plakjes' van het menselijk lichaam (bijvoorbeeld van het hoofd of van de buik). 'Opgestapeld' geven deze 'plakjesfoto's' precies de vorm, structuur en ligging van de inwendige organen en weefsels in het onderzochte gebied weer.

Voor het onderzoek

Wat kunt u vooraf aan uw kind vertellen?

Deze informatie is vooral bedoeld voor u als ouder/verzorger. Het is goed om met uw kind gewoon over het onderzoek te praten. Vertel in ieder geval dat:

  • uw kind tijdens het onderzoek op een tafel moet liggen;
  • uw kind zo stil mogelijk moet blijven liggen;
  • het onderzoek ongeveer 15 minuten duurt;
  • uw kind na het onderzoek weer mee naar huis mag, tenzij de arts anders beslist;
  • uw kind een knuffel bij zich mag houden tijdens het onderzoek.

Tijdens het onderzoek

Op de afgesproken tijd meldt u zich met uw kind bij de balie van de afdeling Radiodiagnostiek. Hierna neemt u plaats in de wachtruimte tot een laborant u komt halen.Uw kind mag zijn of haar kleren aanhouden. Wel moeten bril en kettinkjes af, oorbellen en haarspelden uit. Tijdens het onderzoek ligt uw kind op een onderzoektafel. De laborant schuift deze tafel zo ver als nodig is door de opening van het apparaat (een ring en dus geen afgesloten tunnel).

Tijdens het onderzoek worden de scanner en de tafel bediend vanuit de ruimte naast de onderzoekkamer. Daar zit de laborant achter de apparatuur waarmee het onderzoek wordt uitgevoerd. Door een glazen wand kan de laborant uw kind goed in de gaten houden. De laborant kan via de intercom met uw kind praten. Het is voor het onderzoek van groot belang dat uw kind tijdens het scannen heel stil blijft liggen. Eén van de ouders/verzorgers mag tijdens het onderzoek in de onderzoekkamer blijven (mits niet zwanger!).

Tijdsduur

Het onderzoek duurt ongeveer 15 minuten.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek is niet meteen beschikbaar. De foto's worden later op de dag bestudeerd en vergeleken met eventuele vorige onderzoeken. Daarna maakt de radioloog een verslag voor de specialist bij wie uw kind in behandeling is. De behandelend arts maakt met u een afspraak om het verslag van het onderzoek te bespreken.

Contact

Wanneer u na het lezen van deze informatie nog vragen hebt, stelt u die dan gerust aan de laborant die het onderzoek uitvoert of neem contact op met de afdeling Radiodiagnostiek.

De afdeling Radiodiagnostiek is bereikbaar op telefoonnummer (0183) 64 44 50 (van 08.00 - 16.30 uur)