Prostaatkanker

Wat is…

Prostaatkanker begint in de klierbuisjes van de prostaat. De tumor groeit vaak langzaam, maar kan ook snel groeien. Prostaatkanker kan uitzaaien naar andere plekken in het lichaam. De tumor groeit dan door de wand van de prostaat in weefsel eromheen. Als de tumor verder doorgroeit, kunnen er cellen van de tumor loslaten. Deze cellen verspreiden zich dan via lymfe en bloed. Prostaatkanker is de meestvoorkomende soort kanker bij mannen. In Nederland krijgen ongeveer 9.000 mannen per jaar prostaatkanker. Ongeveer tweederde van hen is 65 jaar of ouder.

Symptomen

Prostaatkanker geeft in het beginstadium helemaal geen klachten. Bij toename van de omvang van de prostaat kunnen de volgende klachten ontstaan:

  • vaker moeten plassen, zowel overdag als 's nachts;
  • moeite hebben met plassen;
  • pijn en een branderig gevoel bij het plassen;
  • nadruppelen;
  • zwakke urinestraal;
  • troebele of bloederige urine.

Soms wordt de ziekte pas ontdekt doordat uitzaaiingen op een andere plek in het lichaam klachten geven. Zo kan iemand bijvoorbeeld rugpijn krijgen door een uitzaaiing in zijn ruggenwervels.

Oorzaken

Over de oorzaken van prostaatkanker is nog weinig met zekerheid te zeggen. Prostaatkanker komt vaker voor in West-Europa en de Verenigde Staten. Daarom vermoeden artsen dat de ziekte te maken heeft met de westerse voeding: rood vlees, veel dierlijk vet, weinig groenten en fruit.

Bij 5 tot 10% van alle mannen met prostaatkanker speelt erfelijkheid een rol. De ziekte komt dan voor bij twee of meer direct verwante familieleden (broers, vader, neven, ooms, grootvader). Bovendien begint prostaatkanker dan op jongere leeftijd (jonger dan 70 jaar).