Allergie geurbestanddelen (fragance)

Wat is…

U bent allergisch voor geurbestanddelen; Wat nu?

Bij u is een allergie voor geurbestanddelen aangetoond. Wanneer u hiermee in contact komt, kan een eczeem ontstaan of in ernst en omvang toenemen. Het is dus van groot belang dat contact met geurbestanddelen vermeden wordt. Deze informatiepagina kan u hierbij behulpzaam zijn.

 

Wat zijn geurbestanddelen?

Geurbestanddelen zijn grondstoffen die in zeer veel parfums voorkomen:

  • cinnamylalcohol;
  • cinnamal;
  • hydroxycitronellal;
  • eugenol;
  • isoeugenol;
  • geraniol.

U bent voor één of meerdere van deze bestanddelen allergisch. U moet daarom contact met producten, waarin deze bestanddelen verwerkt kunnen zijn, vermijden.

 

In welke producten komen geurbestanddelen voor?

Geurbestanddelen worden gebruikt bij het samenstellen van parfums. Een parfum kan bestaan uit enkele van deze grondstoffen, tot soms wel meer dan driehonderd. Vele bestanddelen zijn van plantaardige oorsprong (bijvoorbeeld rozenolie, lavendelolie en vanille), andere geurbestanddelen worden chemisch gemaakt. Parfums komen niet alleen voor in cosmetische producten die voor hun geur gebruikt worden, zoals 'echte' parfums, eau de toilette, eau de cologne, deodorant en aftershave. Eigenlijk zijn alle verzorgende cosmetische producten (crèmes, milks, lotions, tonics), decoratieve cosmetica (rouge, oogschaduw, lippenstift) en toiletartikelen (zeep, badschuim, doucheschuim, shampoo, tandpasta) geparfumeerd. Een uitzondering hierop vormen de “ongeparfumeerde” cosmetica. Wanneer cosmetica niet geparfumeerd zijn, staat dit altijd duidelijk op het product vermeld ('ongeparfumeerd', 'parfumvrij', 'bevat geen parfum', of in het Engels 'fragrance-free'); Overigens komt zelfs hierin nog wel eens een enkele keer een kleine hoeveelheid parfum voor. Ook vele huishoudelijke producten zoals zeep, schoonmaakmiddelen, afwasmiddel, wasverzachter, toiletverfrisser en diverse sprays bevatten parfums. Op de huid en de slijmvliezen toegepaste geneesmiddelen (zalf, oogdruppels, oordruppels) kunnen ook geparfumeerd zijn en sommige luchtverversingssystemen blazen parfums in gebouwen. Ook industriële producten, papier en papierproducten (luiers, zakdoekjes, toiletpapier), kunnen parfums bevatten.

 

Hoe kunnen allergische reacties worden voorkomen?

Door contact met geparfumeerde producten en geurbestanddelen te vermijden kan een allergie voorkomen worden. Dit is niet eenvoudig omdat geurbestanddelen in zeer veel producten voorkomen. Probeer niettemin het contact ermee te voorkomen. Uw cosmetica en bij voorkeur ook die van uw partner!, moeten ongeparfumeerd zijn. Daarvan zijn verschillende merken te koop. De aanwezigheid van parfum in cosmetische producten wordt in de lijst van ingrediënten aangegeven met de woorden 'parfum', 'perfume', 'fragrance' of 'aroma'. Overigens komt het regelmatig voor dat mensen die allergisch zijn voor parfums toch bepaalde geparfumeerde producten kunnen verdragen. Het geurbestanddeel waarvoor men allergisch is, zit dan niet in de betreffende parfum. Hetzelfde geldt voor zeep, shampoo, doucheschuim en dergelijke.

 

Zijn er andere stoffen die ik moet vermijden?

U moet met name ook de parfums van andere personen proberen te vermijden. Wanneer uw partner parfums gebruikt, kunt u daarvan last krijgen. Dat geldt natuurlijk ook bij parfum in de lucht. Wanneer u parfum ruikt, krijgt u de stoffen ook op de huid. Wanneer u op een feestje vertoeft met lekker geurende mensen, kunt u daardoor de volgende dag eczeem krijgen, met name rond de ogen en in het gelaat. Denk ook aan de toiletverfrisser en geparfumeerd toiletpapier. Let ook op geparfumeerde producten op het werk, in de huishouding en bij uw hobby’s.

 

Hoe weet ik welke producten veilig zijn?

Als u een nieuw geparfumeerd product wilt kopen, weet u tevoren niet of u daar wel of geen last van zult krijgen. Als u een product heeft, dat u wilt proberen, kunt u het tweemaal per dag gedurende een week tot maximaal veertien dagen in de elleboogplooi aanbrengen. Wanneer er binnen een week en zeker binnen veertien dagen niets te zien is en geen jeuk ontstaat, kunt u er vrijwel zeker van zijn dat u het betreffende product goed kunt verdragen.

Symptomen

Hoe ziet allergisch contacteczeem door geurbestanddelen eruit?

Allergisch contacteczeem door geurbestanddelen is meestal een jeukende, rode uitslag met schilfering. Soms zijn er ook pukkels en blaasjes te zien, of kan het eczeem zelfs nattend worden. Het komt vooral voor in de hals, in het decolleté, achter de oren, op de polsen, in de baardstreek en onder de oksels. Daar worden immers producten met hoge concentraties geurbestanddelen aangebracht, zoals parfum, eau de toilette, aftershave en deodorant. Ook kan het eczeem elders op het gelaat en vooral op de oogleden voorkomen. Ook handeczeem wordt vaak gezien bij mensen met een allergie voor geurbestanddelen. Zij hebben dan meestal eerst een andere vorm van eczeem, waarbij later een allergie is opgetreden voor parfums in producten die gebruikt worden om het al bestaande eczeem te behandelen (bijvoorbeeld parfums in geneeskundige zalven). Ook kan handeczeem bij een allergie voor geurbestanddelen ontstaan bij gebruik van geparfumeerde handcrèmes en lotions, of door geparfumeerde producten op het werk, in de huishoudelijke omgeving of in de hobbysfeer. Eigenlijk kan het eczeem overal op de huid ontstaan, daar waar contact met geparfumeerde producten optreedt.

 

Oorzaken

Wordt mijn eczeem geheel veroorzaakt door contact met geurbestanddelen?

Het is inderdaad mogelijk dat uw eczeem geheel veroorzaakt wordt door contact met parfums. Toch komt het regelmatig voor dat eczeem blijft bestaan of alleen maar iets beter wordt wanneer u contact met deze stoffen geheel vermijdt. Dit komt omdat eczeem vaak meerdere oorzaken heeft. Naast allergie kan irritatie meespelen, bijvoorbeeld door contact met water, zeep, afwasmiddelen en dergelijke. Daarnaast kan eczeem ontstaan als uiting van een erfelijke aanleg tot eczeem, astma of hooikoorts. Het is altijd zinvol om contact met geurbestanddelen zo goed mogelijk te vermijden, maar dat zal dus helaas niet altijd tot volledige genezing leiden.